Filmstúdió a zsebben

Vértes Judit, 2012. október 3. 10:47

Hollywood-stílusú rövidfilmet forgatni egy iPhone 5-tel az iPhone 5-ről?  Nem könnyű, de nem is lehetetlen. Bizonyság erre az a film, amit Anna Elizabeth James és Michael Koerbel (a Majek Pictures két tagja) készítettek „Csak Rajtad múlik” címmel...

Az “All Up To You” (“Csak rajtad áll”) története a sivatag közepén játszódik, ahol egy férfi kéri Siri segítségét, mert kifogyott az üzemanyag az autójából. Amikor megtudja, hogy hány mérföldre van a legközelebbo benzinkút, kicsit dühösen vágja be az autóba telefonját, de azon az ikonok – sőt maga Siri is – életre kelnek, és pillanatok alatt egy musical közepén vagyunk.


A szereplők kiválasztása és a kellékek elkészítése után a másfél perces film forgatása 10 órán keresztül tartott a Filmic Pro 2 alkalmazás segítségével. A film szerkesztését is az iPhone 5-ön végezték, az iMovie alkalmazással. Egy felvétel beillesztése és kipróbálása így nehezebb művelet volt, mint egy valódi stúdióban, ezért jobban át kell gondolni minden vágást. A szerzőpáros azonban ezzel a rövidfilmmel is bátorítani szeretné a filmkészítők új generációját. A filmkészítés új korszakába léptünk, hiszen a YouTube videók korában mindenki zsebében hordja a mobil filmgyárat. A  szerzők könyvükben -“The Studio In Your Pocket” (Stúdió a zsebben) – azoknak adnak gyakorlati tanácsokat, akik arról álmódnak, hogy hollywoodi filmet forgassanak, ám ehhez még nem áll a rendelkezésükre egy filmstúdió.

 

A film készítése még egy laptopon is könnyebb lett volna, de a szerzők a lehető legkevesebb eszköz felhasználására törekedtek. A felvételek elkészítése iPhone segítségével szórakoztatóbb volt, mint egy hagyományos kamerával. Az eszköz könnyen kezelhető, kis helyen elfér, és sok filmes effektet lehet kipróbálni vele. “Az iPhone-nal készített felvétel megváltoztatja a vizuális történetmesélésről alkotott képet” – mondja Koerbel.


A mai filmkészítés tükrözi társadalmunk egyik alapvető problémáját – állítja James. Az emberek túl sok mindent vásárolnak, túl sok dolguk van, mindez eláraszt bennünket, és úgy érezzük, vissza kell térni az alapokhoz, hogy megtudjuk, mi az igazán lényeges. Ez történik a filmgyártásban is. Visszatérés az alapokhoz. Ami igazán számít, az a történet, az előadás és a megvalósítás.  Már nem Hollyvood az egyetlen, aki ezt megteheti. Mindenki a zsebében hordja a saját filmstúdióját.