Kire hagyjuk digitális örökségünk?

Vértes Judit, 2012. október 3. 14:03

Ha meghalsz, ki fogja kezelni Facebook idővonaladat, levelesládádat, fotóalbumjaidat, blogodat? Ahogy eldöntjük, kire hagyjuk halálunk után ingó és ingatlan vagyonunkat, határoznunk kellene a digitális világban lévő adataink jövőjéről is. Jason Mazzone, az Illinois Egyetem jogi professzora úgy véli, szabályozni kellene a digitális adatok utóéletét.

Az amerikai kormány jelenleg nem szól bele a digitális örökség kezelésébe, azt az egyes vállalatok szabályzata határozza meg, amelyek nem mindig felelnek meg az egyéni vagy közösségi érdekeknek. A kormánynak elő kellene írni, hogy a közösségi oldalak felhasználói nyilatkozhassanak adataik utóéletéről abban az esetben, ha velük a legrosszabb történne.
Jelenleg nincs semmiféle törvény arra vonatkozóan, hogy mi történik az online életünkkel halálunk után. Bár a szociális oldalak használóinak vannak jogai, haláluk után az oldal készítői szabadon megoszthatják dokumentumaikat, fotóikat, videóikat. Jelenleg egy élő hozzátartozó kérheti az elhunyt adatainak a törlését, de a saját postafiókjának a jövőjéről még senki nem határozhat.
Ezeket a kérdéseket Mazzone a “Facebook Afterlife” (A Facebook utóélete) című írásában elemzi részletesen, de lehet, hogy érdemes akár midenkinek egyénileg is végrendelkezni a jelszavairól, virtuális vagyonáról.