Október végén elindul az analóg műsorszóró hálózatok lekapcsolása

forrás Prim Online, 2012. október 4. 08:06

A MinDig TV használóinak száma közel 50 százalékkal növekedett egy év alatt, a szolgáltatást már közel 350 ezer háztartásban használják, ezzel a MinDig TV volt a legdinamikusabban bővülő digitális televíziós szolgáltatás ebben az időszakban. A MinDig TV Extra előfizetői száma éves szinten megduplázódott és elérte a 75 ezret, ezáltal a vezeték nélküli digitális televíziós szolgáltatások közül a legnagyobb bővülést érte el. Az AH folytatja a hálózat bővítését, ősszel javul a MinDig TV platform elérhetősége Győrött és a megye északi részén, illetve elindul a Családi csomag sugárzása Pécsről. Október végén az NMHH döntése alapján lekapcsolásra kerül a barcsi analóg M1 átjátszóadó, ezzel elkezdődik az analóg földfelszíni televíziós hálózat lekapcsolási folyamata. A MinDig TV felhasználók száma jövő év elején megközelíti a félmilliót, a MinDig TV Extra előfizetők száma pedig a százezret, ezzel a cég felkészülten várja az országos analóg lekapcsolást.

MinDig TV platform: növekvő népszerűség, bővülő felhasználói kör, fiatalodás

A MinDig TV platform felhasználói köre folyamatosan nő, a digitális földfelszíni televíziós szolgáltatást használók száma közel 50 százalékkal növekedett az elmúlt egy évben. A 7 ingyenes digitális televízió-csatornát kínáló, tető- vagy szobaantennával fogható MinDig TV-t már közel 350 ezer háztartásban használják. Ezzel az eredménnyel a MinDig TV volt a legdinamikusabban bővülő digitális televíziós szolgáltatás a fenti időszakban hazánkban. 

A dinamikus növekedés annak is köszönhető, hogy az idei év legnézettebb sporteseményei (Forma-1, Futball Európa-bajnokság, Nyári Olimpiai Játékok) a MinDig TV platformon előfizetési díj nélkül, HD-minőségben voltak elérhetők. Az ingyenesen vehető HD-terjesztést a jelentős nyári sportesemények idejére az AH sikeres 3D tesztsugárzással bővítette ki Budapest és környékén. A digitalizáció pozitív hatással van a felhasználók korösszetételére és profiljára így reklámozói szempontból értékesebb célcsoportot jelentenek. Tovább folytatódott a MinDig TV-re történő migráció más fizetős tévés platformokról is.

Ezzel párhuzamosan, a MinDig TV Extra szolgáltatás előfizetőinek száma az elmúlt egy évben megduplázódott és elérte a 75 ezret. A MinDig TV Extra ezáltal a vezeték nélküli digitális televíziós szolgáltatások közül a legnagyobb bővülést érte el az NMHH havi televíziós statisztikái alapján. A kommunikációs kampányaink hatására a márkaismertség folyamatosan növekszik, a MinDig TV esetében meghaladta a 90 százalékot. A boltokban kapható lapostévék (plazma, LCD, LED) szinte mindegyike tartalmazza a MinDig TV vételéhez szükséges DVB-T MPEG-4 tunert, így akár külön dekóder közbeiktatása nélkül, ingyen lehet nézni többek között a HD-minőségű sportközvetítéseket (Forma-1, magyar futball, stb.) is.
Az AH szolgáltatásportfólióját nem lineáris szolgáltatásokkal is kiegészítette, az első lépés a multimédia szolgáltatások irányába a tartalomtovábbító hálózati szolgáltatásunk – Content Delivery Network – elindítása volt, sikerrel vizsgázott az MTVA részére a kiemelt nyári sportesemények idejére nyújtott full HD és 3D élő webstreaming szolgáltatásunk.

Bővülő digitális hálózat, a vételi lehetőségek további javulása

A nyári hálózatbővítésnek – 15 új nagyvárosi telephely üzembe állítása – köszönhetően a lakosság túlnyomó többsége számára már most is elérhető az ingyenes digitális televíziózás lehetősége, a nagyvárosok zömében kiváló vételi viszonyokat biztosítva. A bővítés eredményeképpen 65 digitális telephely üzemel, az ingyenes MinDig TV és MinDig TV Extra Alapcsomag lakossági lefedettsége meghaladja a 98 százalékot, míg a MinDig TV Extra Családi csomag (B Multiplex) lefedettsége 88,4 százalékra emelkedett.

Az AH folytatja a hálózat bővítését, október közepén új antennarendszerről sugározza a digitális adásokat Győrött, mely tovább javítja a MinDig TV platform elérhetőségét a megyeszékhelyen, valamint  a mosoni részeken. Novemberben elindul a Családi csomag (B Multiplex) sugárzása a Pécs – Misina-tetőn és Pécs – Diána téren található telephelyekről. Ennek eredményeképpen az ötödik legnagyobb magyar városban és Baranya megye Pécstől nyugatra és délre eső részén rendelkezésre fog állni a teljes, 31 tévécsatornás választék, a hálózati lefedettség pedig meghaladja a 90 százalékot.

Frekvenciacserék a digitális vételben, elindul az analóg hálózatok lekapcsolása

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 11 digitális földfelszíni televíziós telephelyet illetően frekvenciacserék végrehajtását rendelte el, az AH a frekvenciacseréket 2012. október-november folyamán hajtja végre, melyek érintik az ingyenes MinDig TV és a fizetős MinDig TV Extra digitális földfelszíni televíziós szolgáltatások vételét is. A frekvenciacserét követően, 2012. október 31-én a Hatóság döntése alapján lekapcsolásra kerül a barcsi analóg M1 átjátszóadó, ezzel elkezdődik az analóg földfelszíni televíziós hálózat lekapcsolási folyamata.

Rövidtávú tervek: analóg lekapcsolás, multimédiás szolgáltatások fejlesztése

Az AH stratégiai célja, hogy a digitális technológia alkalmazásával növelje a földfelszíni platform szerepét, ennek érdekében hibrid DVB-T megoldások bevezetését, valamint a tartalomtovábbító hálózati szolgáltatás továbbfejlesztését tervezi. Az AH várakozásai alapján az analóg földfelszíni televíziós hálózatok tervezett lekapcsolásához közeledve az analóg szolgáltatás helyébe lépő MinDig TV és MinDig TV Extra népszerűsége tovább növekszik. Ez alapján a MinDig TV felhasználók száma a kampányok hatására jövő év elején megközelítheti a félmilliót, a MinDig TV Extra szolgáltatásra előfizetők száma pedig a százezret, ezzel a cég felkészülten várja az országos analóg lekapcsolást.