Google - a felhők fölött

Vértes Judit, 2012. október 23. 10:12

Egyre többet hallunk az adatfelhőkről, de vajon hol laknak ezek a digitális információk? A CBN New’s riportere, Michelle Miller ennek járt utána.

A Google vállalatnak 12 adatközpontja van szerte a világon, közülük 8 működik jelenleg, ezek őrzik a felhasználók információit és irányítják a böngésző programot. Ez az első alkalom, hogy az egyik szigorúan őrzött adattárolóban, Lenoirban, megengedték videofelvétel készítését.

A vállalat eddig titkolta ezeknek a szerverbázisoknak még a létezését is. Minden látogatónak titoktartási nyilatkozatot kellett aláírnia, s ha egyszerre két ember lépett az épületbe, megszólalt a riasztó. Urs Holz, akit a Google infrastrukturális cárjának tartanak, és aki az adatközpontok működéséért felelős, megmutatta Millernek a Google hálózati termét, ahová a keresési kérések beérkeznek, mielőtt a szerverekre kapcsolódnának. Jelenleg 55200 szerver szolgálja ki a felhasználókat.

Az energiafelhasználásról Holz elmondta, hogy jelenleg 35%-ban használnak megújuló energiaforrásokat, de szeretnék, ha ez 100%-ban így lenne, ám egyelőre ezt a környék, ahol a szerverek futnak, nem tudja biztosítani. Az energiafelhasználás 90%-a a szerverek működését biztosítja. Több energiatakarékossági intézkedés hatására – mint például a vízzel működő hűtőrendszer bevezetése – a cég már eddig is 1 milliárd dollárt megtakarított.

 

Videó: