Magyarországon is elkezdődött az elektronikus levéltár megvalósítása

MTI Sajtóadatbank, 2012. november 7. 07:41

Magyarországon is megkezdődhet az elektronikus levéltár megvalósítása, miután közbeszerzési eljárás keretében szerződést kötöttek az informatikai fejlesztésről a T-Systems Magyarország Zrt.-vel - közölte a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ) projektigazgatója kedden Budapesten.

Tóth Péter a sajtótájékoztatón beszámolt arról, hogy elkészült egy-egy számítógépes terem a konzorciumban - a NISZ-en kívül - részt vevő Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában és Budapest Főváros Levéltárában (BFL), továbbá egy világszínvonalú szkennert is üzembe állítottak a teljes mértékben európai uniós forrásra alapozó projekt keretében.

 

Mikó Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának főigazgatója rámutatott: az elektronikus levéltári projektben felépítik a szükséges infrastruktúrát, hogy a náluk található "információbázissal élni tudjanak". Kihívásnak nevezte az elektronikus iratok archiválását, illetve olvashatóságuk és hitelességük megtartását, amit el kell érni a megyei levéltárakban is. Kiemelte, az iratok internetes közzétételéhez azokat digitalizálni kell, s ez 83 kilométernyi iratnál "óriási költség", egyúttal szoftverek segítségével meg kell oldani az adatvédelmet is. "Hatékonyabb együttműködést kell kialakítanunk az elektronikus közigazgatásért felelős kormányzati szervekkel és egyenrangú partnereivé kell válnunk azoknak az iratképzőknek, amelyek meghatározóan elektronikusan hoznak létre iratot" - mondta Mikó Zsuzsanna.

 

Kenyeres István, a BFL főigazgató-helyettese arról beszélt, hogy a projekt célja a levéltárak hardver-szoftver alapinfrastruktúrájának megteremtése az elektronikus iratok szakszerű átvétele és megőrzése érdekében. Ennek során az Európában legelterjedtebb szoftvermegoldásokat alkalmazzák majd, ezzel Magyarország is kapcsolódik a nemzetközi levéltári együttműködési rendszerhez.