Új Novell megoldás a vállalati és privát mobil eszközök biztonságos használatáért

forrás: Prím Online, 2012. november 7. 18:08

A NetIQ Novell SUSE Magyarországi Képviselet bemutatta átfogó megoldását, amellyel egyszerűen orvosolhatók a mobil eszközök vállalati használatának biztonsági kihívásai. A Novell ZENworks Mobile Management egyetlen felügyeleti konzolról elérhető, fejlett eszközvezérlést és házirendkezelést biztosít az iOS, Android, Symbian, Windows Mobile rendszerű és más ActiveSync-kompatibilis eszközök számára.
 

BYOD pro és kontra a számok tükrében
Az USA-ban a Forrester kutatása szerint az alkalmazottak 53 százaléka használja saját készülékét a munkája során, ami 5 százalékos növekedést jelent 2012 eleje óta. Az elemzővállalat becslései szerint 3 éven belül a saját készülékek használata lehet az általános házirend a legtöbb vállalatnál.

A NetIQ Novell SUSE Magyarországi Képviselet az idei ITBN rendezvény látogatói körében végzett felmérést a saját eszközök vállalaton belüli használatával kapcsolatban. Az eredmények szerint az alkalmazottak a válaszadók 55 százalékánál vehetik igénybe saját eszközeiket a napi munka során úgy, hogy azokról a céges hálózathoz és vállalati adatokhoz is hozzáférnek. A válaszadók közel 60 százaléka szerint leginkább a megfelelő adatvédelem biztosítása nehezíti a dolgozók saját eszközeinek munkába állítását, de az engedélyezők körében is központi kérdés az adatbiztonság. A privát eszközök használatát támogató vállalatok egyötödénél ugyanakkor nem létezik semmilyen biztonsági előírás a használatra vonatkozóan. A BYOD elterjedését nehezítő, legjelentősebbnek tartott akadályok között előkelő helyen szerepel még a megfelelőségi előírások teljesítése, illetve az eszközfelügyelet kiterjesztésének energia- és költségigénye.

„Felmérésünk szerint hazánkban a BYOD-hoz való hozzáállás az átlagnál előremutatóbb szemléletet mutat. Ezzel együtt azon vállalatok között, ahol még nem engedélyezett a saját eszközök használata, több mint 50 százalékkal képviseltetik magukat azok, akik az elkövetkező egy-két évben sem terveznek utat nyitni a privát eszközök vállalati környezetben való használatának. Ennek egyik fő oka a biztonsági és támogatási követelmények megteremtésének nehézsége” – mondta Szittya Tamás, a Magyarországi Képviselet ügyvezető igazgatója.

A megoldás: Novell ZENworks Mobile Management
„Aki a ZENworks mobileszköz-felügyeleti terméket használja a készülékek felügyeletére, annak nem kell aggódnia a mobil eszközök vállalati használatához kapcsolódó kihívások miatt, legyen szó akár privát, akár céges tulajdonú okostelefonokról és táblagépekről. Az adatok védelméről például olyan funkciók gondoskodnak, mint a felügyelt eszközök titkosítása vagy lezárása, illetve a fájlok távolról történő törlése. A Novell ZENworks Mobile Management segítségével a vállalatok a biztonság fenntartása, illetve megfelelő kontroll mellett engedélyezhetik és felügyelhetik a privát vagy vállalati tulajdonú eszközök, mobiltelefonok vagy éppen tabletek használatát a vállalati infrastruktúrában” – hangsúlyozta Hargitai Zsolt, a Magyarországi Képviselet üzletfejlesztési vezetője.

A Novell ZENworks Mobile Management olyan hasznos riasztási és értesítési funkciókat kínál, amelyek révén jelentések készíthetők a megfelelőségi előírások teljesítésének támogatására. A felügyeleti feladatokat pedig többek között a vezeték nélküli, automatikus regisztráció funkció, illetve a könnyen használható webes konzol teszi egyszerűbbé.  A leltár- és eszközfelügyelet használatával továbbá a szakemberek megtekinthetik a szervezet hálózatához kapcsolódó eszközöket, valamint nyomon követhetik és felügyelhetik a cégen belüli mobil eszközöket, illetve a felhasználói tevékenységeket.

Az alkalmazottak a vállalati fájl- és alkalmazástáron keresztül biztonságos módon férhetnek hozzá a munkájukhoz szükséges alkalmazásokhoz és dokumentumokhoz, a sajáteszköz-felügyeleti portál pedig további lehetőségeket biztosít a számukra. A portál segítségével az esetlegesen elveszített vagy ellopott mobiltelefonjaikat megkereshetik, illetve akár zárolhatják is azokat. Szükség esetén, a készüléken tárolt fájlok távolról is eltávolíthatók, ráadásul a felügyeleti megoldás képes külön kezelni a privát és céges adatokat az eszközön, így az is megoldható, hogy csak a vállalati információkat töröljék a készülékről.
A Novell ZENworks Mobile Management számos különféle operációs rendszerrel felszerelt készülékkel képes együttműködni, beleértve az Apple iOS, Android, Windows Phone és Win Mobile, Symbian S60, webOS, illetve BlackBerry rendszereket.


A Novell ZENworks Mobile Management már elérhető. További információért kérjük, látogasson el a következő weboldalra: http://www.novell.com/products/zenworks/mobile-management/