Nőtt a Magyar Telekom eredménye a harmadik negyedévben

MTI Sajtóadatbank, 2012. november 8. 10:18

A harmadik negyedévben 14,1 százalékkal, 19,02 milliárd forintra nőtt a Magyar Telekom Nyrt. adózott eredménye 2011 azonos időszakához viszonyítva - közölte a társaság csütörtök reggel.

A Magyar Telekom Nemzetközi Pénzügyi Jelentési Szabvány (IFRS) alapján készült konszolidált beszámolója szerint a bevételek 1,3 százalékkal, 152,1 milliárd forintról 150,1 milliárd forintra mérséklődtek. Az energiaszolgáltatásból származó bevételek jelentős növekedése, valamint a növekvő tévé-, mobilinternet- és okostelefon-értékesítések miatt növekvő mobilkészülék-értékesítés nem ellensúlyozta a vezetékes és mobil hangalapú, valamint a Rendszer Integrációs/IT bevételek csökkenését.
 

A portfolio.hu által megkérdezett elemzők 11,57 milliárd forint nettó profitot és 150,4 milliárd forint bevételt vártak.
 

A Magyar Telekom közleménye szerint az EBITDA (kamatfizetés, adózás és értékcsökkenési leírás előtti profit) 9,7 százalékkal 51,6 milliárd forintról 56,6 milliárd forintra nőtt, elsősorban az egyéb működési bevételek 5,7 milliárd forintos emelkedésének köszönhetően. A növekedés főként egy, a macedón leányvállalatnál végrehajtott ingatlan tranzakciónak köszönhető. A társaság négy elavult épületet egy újra cserélt, ebből 3,7 milliárd forint nyeresége származott. A Magyar Telekom szerint a szigorú költségtakarékossági intézkedések ellensúlyozták a 2012. júliusban bevezetett új távközlési adó kedvezőtlen hatását.
 

A harmadik negyedévben a működéshez kapcsolódó EBITDA 5,4 százalékkal nőtt 2011 azonos időszakához képest, az EBITDA ráta 44,9 százalék volt.
 

A Magyar Telekom Csoportnak a harmadik negyedévben 4,4 milliárd forint távközlési adófizetési kötelezettsége keletkezett, amelyet egyéb működési költségként könyveltek el. A fizetett távközlési adó 2012. harmadik negyedévben 1,5 milliárd forint volt, mivel az adó fizetése a vonatkozó időszaktól számított 2 hónap múlva esedékes.
 

Christopher Mattheisen elnök-vezérigazgató az év hátralévő részére azt várja, hogy a piaci környezet változatlanul kihívásokkal teli marad, ennek ellenére továbbra is arra számít, hogy a bevételek legfeljebb 2 százalékkal csökkennek, a működéshez kapcsolódó EBITDA pedig 4-6 százalékkal mérséklődik.