Táblagépre készült, díjnyertes interaktív tankönyvekből tanulhatnak a diákok

forrás: Prím Online, 2012. november 15. 12:16

Tizenegy tantárgyból készített közös együttműködésben a Nemzeti Tankönyvkiadó,  az Eszterházy Károly Főiskola és a Szinva Net Informatikai Kft. táblagépeken használható interaktív tananyagokat, így lehetővé válik, hogy Magyarországon először egy új, interaktív tananyagokra és táblagépekre alapozott oktatási módszertan keretében tanuljanak a diákok. Az iBooks tankönyvcsalád az idei eFestival kiváló magyar digitális tartalom versenyen első helyezést ért el, mellette pedig bronzérmet kapott az okostelefonokra készített MobilKvíz alkalmazás is.

A hagyományos tankönyvek és munkafüzetek mellett évről-évre egyre nagyobb szerepet kapnak a digitális eszközök és az interaktív tananyagok. A változó trendeknek megfelelően a piacvezető Nemzeti Tankönyvkiadó (NTK) ezeknek a fejlesztésére is kiemelt figyelmet fordít: nemrég elkészült az iBooks tankönyvcsalád és mobilalkamazással is tesztelehetik már tudásukat a diákok. A fejlesztéseket most a rangos, idén 12. alkalommal megrendezett eFestivalon díjakkal is elismerte a szakmai zsűri.

Az iBooks tankönyvcsalád fejlesztését az Eszterházy Károly Főiskolával és a Szinva Net Informatikai Kft. közreműködésével idén tavasszal indította el a Nemzeti Tankönyvkiadó. Ez a projekt Magyarországon először teszi lehetővé, hogy általános iskolás diákok egy új, interaktív tananyagokra és táblagépekre alapozott oktatási módszertan keretében tanuljanak. A 11 tantárgyból – többek között matematika, magyar nyelv és irodalom, történelem, fizika, kémia, biológia, földrajz – elkészült tananyagokat az Eszterházy Károly Főiskola gyakorló iskolájának 8. osztályos tanulói már az idei tanévben használatba vették. Az iBook Author program lehetőségeit kihasználva a fejlesztők a hagyományos tankönyveket új formában jelenítették meg, interaktív feladatokkal, animációkkal, önellenörző tesztekkel kiegészítve, melyeknek köszönhetően könnyedebbé, élvezhetőbbé válik a tanulás.


A táblagépek és interaktív tananyagok mellett az okostelefonok is segítséget nyújthatnak a tanulásban. Az NTK másik új fejlesztése az Android és Windows Phone 7 rendszereken elérhető MobilKvíz alkalmazás, amely egyszerű és kényelmes megoldást nyújt a tanuláshoz, érettségire vagy felvételire történő felkészüléshez. Jelenleg egyelőre biológiából érhetők el tesztsorok, de a többi tantárgyhoz is készülnek már a feladatok. A tesztek segítenek a középiskolai tananyag feldolgozásában és a megszerzett ismeretek elmélyítésében. Saját kérdéssort is létre lehet hozni, amelyben a témakört, nehézségi szintet és a kérdések számát is meg lehet határozni.


Racskó Péter, a Nemzeti Tankönyvkiadó IKT igazgatója elmondta: „Büszkék vagyunk arra, hogy mindkét fejlesztésünk díjat kapott a versenyen. Vezető tankönyvkiadóként fontos, hogy figyelemmel kísérjük a pedagógusok és a diákok igényeit és a lehető legjobb megoldásokat kínáljuk számukra.”