Másfél millió eurós kockázati tőkét fektet a Netfone-ba a Morando

forrás: Prím Online, 2012. november 15. 12:42

A Morando Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. 1,5 millió eurós tőkebefektetésről állapodott meg a Netfone Telecom Távközlési Szolgáltató Kft-vel. A jelentős növekedési potenciállal rendelkező, innovatív tevékenységet végző társaságok fejlesztését célzó alap tőkeemelésével a Netfone jelentős fejlesztéseket hajthat végre virtuális mobilszolgáltatási (MVNO) üzletágában. Eközben képessé válik további befektetések végrehajtásával aktívan részt venni a telekommunikációs piacon zajló konszolidációs folyamatban is. A tranzakcióban résztvevő pénzügyi tanácsadó a BDO Magyarország volt.

A Morando befektetési tevékenységének egyik fókuszát IT és telekommunikációs cégek jelentik. Az alap a megvizsgált befektetési célpontok közül a Netfone Telecom Kft-t kábeltévés nagykereskedelmi megoldásainak, üzleti partnerek számára kínált szolgáltatásainak és megalapozott fejlesztési terveinek köszönhetően választotta befektetési portfoliójába.

Az üzleti célok között szerepel a nagykereskedelmi hangszolgáltatások további bővítése kábeltévé szolgáltatók számára – ezen a területen a Netfone már ma is piacvezető. A tevékenység magában foglalja a szolgáltatók kapcsolódó marketing és értékesítési feladatainak kiszervezését is. A társaság hasonló modellt kíván megvalósítani a virtuális mobiltelefon-szolgáltatás (MVNO/MVNE) területén is, ahol a kábeltévé és egyéb szolgáltató társaságok kiszolgálását célzó üzletágát a legjelentősebb üzleti területté kívánja fejleszteni. A Morando Zrt-vel kötött stratégiai együttműködés emellett lehetőséget biztosít a társaság számára a kábeltévé-szolgáltató piacon további befektetések végrehajtására. A Netfone a leánycégek működését közös platformra helyezi, így racionalizálva azok tevékenységét.

„A Netfone fő erősségének a kiterjedt és minőségi szolgáltatásportfoliót, valamint a széles ügyfélbázist tartjuk – hangsúlyozta Svébis Máté, a Morando portfolió igazgatója. – A mostani tőkeemeléssel biztosítottuk, hogy a Netfone az üzleti tervben felvázolt stratégia megvalósításához megfelelő pénzügyi fedezettel rendelkezzen. Továbbra is aktívan figyeljük a piacot és nyitottak vagyunk további befektetéseket eszközölni ebben a szegmensben.”

„Ebben a rendkívül gyorsan változó, rengeteg lehetőséget kínáló üzleti szegmensben a fejlődés egyik legfőbb gátja a pénzügyi források hiánya – magyarázta Kun István, a Netfone értékesítési és marketing igazgatója. – A kockázati tőkebefektetéssel lehetőségünk nyílt arra, hogy az új MVNO üzletág felépítése mellett meglévő szolgáltatásaink piacát is jelentősen bővíteni tudjuk. A stratégiai együttműködés keretében képessé váltunk további befektetések végrehajtására is.”

„Büszkék vagyunk, hogy részt vehettünk ebben a tranzakcióban, amely jó példája annak, mennyire meghatározó lehet a tanácsadó szerepe egy befektetési projekt sikerében – mondta a Huth Gabriella, a BDO pénzügyi tanácsadási üzletágának partnere. – Annak érdekében, hogy a Morando tőkebefektetése szilárd alapokra épüljön, a tranzakciós döntés előtt a Netfone működésének pénzügyi átvilágításán kívül a jövőbeli fejlesztéseket tartalmazó üzleti terv kidolgozásában is kulcsszerepet vállaltunk.”