Emelkedik a szlovák informatikai piac forgalma

MTI Sajtóadatbank, 2012. november 17. 08:39

A tavalyi visszaesés után megindult az informatikai célú kiadások növekedése Szlovákiában - írja az International Data Corporation (IDC) piackutató vállalat elemzése.

A szlovákiai informatikai piac forgalma változatlan dollárárfolyamon számolva 2011-ben 1,7 százalékkal 1,83 milliárd dollárra csökkent az euróövezeti szuverén adósságválsággal kapcsolatos üzleti hatások miatt. A piaci forgalom az idén az IDC várakozásai szerint 5,3 százalékkal, majd a következő öt évben évi 6,2 százalékkal növekszik.
 

"A szlovák gazdaság meglepően jól teljesített 2011-ben a kedvezőtlen külső környezet ellenére is. Az ország 3,4 százalékos GDP-növekedést ért el autóiparának és stabil pénzügyi rendszerének köszönhetően. Ez semlegesítette a költségvetési kiigazítások hátrányos hatását, és megakadályozta az informatikai piaci forgalom még nagyobb visszaesését" - mondta Milan Kalal, az IDC senior elemzője.

 

"Az informatikai kiadásokat befolyásoló másik nagy tényező Szlovákiában az okostelefonok és média táblagépek forgalmának robbanásszerű növekedése volt a hagyományos mobiltelefonok és számítógépek kárára" - mutatott rá Milan Kalal. "A mobil eszközök értékesítésében kivételesen sikeres év volt a 2011-es. A média táblagépek értékesítése több mint hatszorosára nőtt, okostelefonokból pedig 27 százalékkal többet adtak el éves összevetésben" - tette hozzá.
 

http://www.idc.com/getdoc.jsp?containerId=prCZ23791912