Nemzetközi szabvány lett a web-akadálymentesítési útmutató

forrás: Prím Online, 2012. november 26. 09:15

A World Wide Web Konzorcium (W3C), a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet és a Nemzetközi Elektrotechnikai Bizottság jóváhagyta a Web Akadálymentesítési Útmutató 2.0 (WCAG 2.0) szabvánnyá minősítését. A döntés jelentőségét az adja, hogy hatására felgyorsulhat a WCAG 2.0 használatának elterjedése, ezáltal csökkenhet a látássérült emberek internetes elszigetelődése.

Az ENSZ fogyatékkal élő emberek jogaira vonatkozó előírásainak betartása érdekében egyre több ország keresett olyan megoldásokat, amelyek elősegítik az infokommunikációs akadálymentesítést. A WCAG 2.0-t már a jóváhagyása előtt is számos kormány és szervezet alkalmazta vagy hivatkozási alapnak tekintette. A WCAG 2.0-t először 2011 októberében terjesztették elő a nyilvánosan hozzáférhető előírások közé történő felvételre.

Jeff Jaffe, a W3C ügyvezető igazgatója abban látja az útmutató szabvánnyá minősítésének jelentőségét, hogy mostantól az eddiginél is ismertebbé és a gyakorlati alkalmazásban elterjedtebbé válik ez a rendkívül fontos dokumentum.

A szabvánnyá válás új utakat nyit az akadálymentesítési technológiák és útmutatók alkalmazásában – mondta Judy Brewer, a Webes Akadálymentesítés Kezdeményezés (Web Accessibility Initiative -WAI) igazgatója. – Több országban az az előírás, hogy az államigazgatásban használt technikai szabványoknak ISO/IEC által minősítetteknek kell lenniük. A döntés gyorsítja a WCAG 2.0 használatának elterjedését, csökkenti a fogyatékkal élők internetes elszigetelődését, és elősegíti az együttműködést a világháló összes használója között. Bízunk abban, hogy Magyarországon is egyre több intézmény és szervezet követi a 2012-es Nemzetközi Fehér Bot napján szabvánnyá minősített WCAG 2.0 előírásait honlapjának megtervezésekor.