Három dimenzióban elevenednek meg a II. kerület kulturális nevezetességei

MTI Sajtóadatbank, 2012. november 30. 09:41

Virtuális közösségi teret építettek Marczi 3D elnevezéssel, a számítógépes játékokból ismert internetes technológiával a Marczibányi Téri Művelődési Központban.

Berta László, a Virtual Planet társtulajdonos-fejlesztője az MTI-nek elmondta, hogy a tíz éve kezdődött fejlesztésükkel nem egy új, szórakoztató internetes játékot kívántak létrehozni, hanem "komolyabb" célokat tűztek ki maguk elé. Ebből adódóan bemutatójukkal azokat az embereket szeretnék a kultúrához közelebb hozni, akik valamiért nem részesei a kulturális életnek, vagy előnyben részesítik az interaktív internetes felületeket.

A bemutató első kulturális állomása a három dimenzióban felépített Marczi Közösségi Tér, amely a kerület kulturális és közművelődési intézményeit reprezentálja. Célunk, hogy a bemutatón egybegyűlteknek a valóságból is legyen ismerős az a helyszín, ahol éppen tartózkodik. Ennek alapján választottuk ki a Marczibányi teret, a Klebelsberg Kultúrkúriát, a Berczik Sára Budai Táncklubot, valamint a Vízivárosi Galériát - ismertette a szakember.

Hangsúlyozta, hogy cégük a legjobbnak tartott amerikai fejlesztést választotta ki, amelynek folyamatos továbbfejlesztésével egy könnyen kezelhető felületet kívántak létrehozni, hogy az internet-felhasználók legszélesebb rétegét érjék el.

Hozzátette: az otthoni felhasználók egyelőre egy grafikai böngésző letöltésével most még csak két dimenzióban járhatják be a virtuális tereket. Változás csak akkor várható, amikor a felhasználók számítástechnikai berendezései alkalmasak lesznek a kép háromdimenziós átkonvertálására.

Az eljárás kulturális bemutatón kívül, oktatásra, szórakoztatásra, üzleti és önkormányzati felhasználásra, illetve számtalan más területre alkalmazható - mondta Barta László.

Az interaktív háromdimenziós világ iránt érdeklődők bővebb információkat a http://www.virtualplanet.hu honlapon olvashatnak.
fotó: hiradó.hu