Amerikában kezd komputergyártásba az Apple

MTI Sajtóadatbank, 2012. december 7. 10:03

Jövőre az Egyesült Államokban kezd komputergyártásba az Apple - jelentette be helyi idő szerint csütörtökön az amerikai vállalat vezérigazgatója, Tim Cook az NBC televízióban.

Ezzel a cég feltehetően tompítani fog az őt érő bírálatok élén, amiért Ázsiába telepítette ki a gyártás nagy részét és ottani beszállítókkal dolgoztat. Az Apple 100 millió dollárt ruház be a projektbe, ez az összeg azonban eltörpül az általa felhalmozott, mintegy 120 milliárd dollárhoz képest.
 

"Jövőre az egyik már meglévő Mac-ünket az Egyesült államokban fogjuk gyártani" - jelentette ki Cook, de azt nem árulta el, hogy pontosan melyik modellről van szó. Feltételezések szerint az új iMac-ek valamelyikéről lehet szó, mert azokon már most is az Assembled in the U.S.A. (Összeszerelve az Egyesült Államokban) felirat szerepel, de Cook ezeket azzal hessegette el, hogy mindig is volt Apple-összeszerelés és komponensgyártás Amerikában.
 

Az Apple-vezér a BusinessWeeknek úgy nyilatkozott: nem feltétlenül maga a cég fog számítógép-alkatrészeket gyártani, hanem együttműködik másokkal és befektetésre készül. Az Apple tavaly elhunyt vezérigazgatója, Steve Jobs kerülte, hogy a beszállítókról a nyilvánosság előtt beszéljen. Cook azonban márciusban Kínában meglátogatta a Foxconn egyik üzemét és beleegyezett, hogy megvizsgálják a munkakörülményeket és a béreket az Apple-nek dolgozó kínai cégeknél.
 

Cook kijelentette: nem aggasztja, hogy a magasabb amerikai gyártási költségek felhajtják majd az árat. "Nem az árakról, hanem a szakképzettségről van szó" - nyilatkozott a vezérigazgató, aki rámutatott az ipari szakképzettség "elhagyta az Egyesült Államokat", amit szeretne visszahozni. Elismerte, hogy hozzá kíván járulni a 8 százalék körüli amerikai munkanélküli ráta csökkentéséhez. Az Apple az 1990-es évek végéig az Egyesült Államokban szereltette össze a legtöbb termékét, ám ezután az alacsonyabb bérköltségű Ázsia felé fordult.
 

Az Apple nem az első vezető technikai cég, amely Amerikába helyezi termelésének egy részét. Októberben a világ második legnagyobb PC-gyártója, a Lenovo jelentette be, hogy gyártósort telepít Észak-Karolinába, amely a jövő év elején kezdi el a termelést. Idén a Google kezdte a texasi üzemében gyártatni a forgalomba végül nem került Nexus Q médialejátszóját. A Boston Consulting Group tavaly azt jósolta, hogy 2015-től számos vezető elektrotechnikai cég kezd termelésbe az Egyesült Államokban.