Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a kormány és a Microsoft

MTI Sajtóadatbank, 2012. december 13. 09:32

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a magyar kormány és a Microsoft Magyarország Kft. szerdán Budapesten. A kormány a Microsofttal együttműködésben hozza létre a nemzeti digitális közoktatási portált és valósítja meg a digitális otthon programot, amelyről előrehaladott tárgyalások zajlanak a Microsofttal.

Az aláírási ünnepségen Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára elmondta: Magyarország versenyképessége szempontjából rendkívül fontos az erős infokommunikációs és technológiai szektor, s a kormány különös figyelmet fordít az innováció és kutatás-fejlesztés támogatására, illetve a nagyvállalatokkal való együttműködésre. Az államtitkár bejelentette: a kormány a Microsofttal együttműködésben hozza létre a nemzeti digitális közoktatási portált és valósítja meg a digitális otthon programot, amelyről előrehaladott tárgyalások zajlanak a Microsofttal. Az államtitkár kifejtette: közös céljuk, hogy a közoktatási portálon a teljes digitális tananyag elérhető legyen a diákok számára, míg a digitális otthon program célja, hogy a magyarországi otthonokban és az emberek által sűrűn látogatott intézményekben elérhetőek legyenek azok a szolgáltatások, amelyek a 21. századi versenyképesség szempontjából fontosak.
 

Szijjártó Péter előadásában kiemelte: a válság legfőbb tanulsága, hogy nem lesz semmi ugyanolyan, mint a korábban volt. "Új sportágban kell küzdenünk, új pályán, új szabályok szerint és új játékvezetőkkel" - mondta. Ebben a sportban a sok becsületes és tisztességes munkával lehet eredményre jutni - tette hozzá.     Az államtitkár szerint a kormány teendője ebben a helyzetben az, hogy lehetővé tegye a sok, tisztességgel elvégzett munkát. Ezért helyezte át a kormány az adórendszer fókuszát a foglalkoztatásról a fogyasztásra – mutatott rá.    

 

Ezen kívül - mondta a külgazdasági államtitkár - elindult a szövetségeskeresési és szövetségeskötési verseny, amibe "be kell nevezni". Ennek részeként hirdette meg a kormány a keleti nyitás politikáját, de ezért is ír alá együttműködési szerződést az olyan vállalkozásokkal, amelyek jelentős hozzáadott értéket adnak a magyar gazdasághoz, és amelyek magyar vállalatokat alkalmaznak beszállítóként.     Emlékeztetett: összesen 40 stratégiai együttműködési megállapodás aláírására kerül majd sor, amelyből a Microsofté a nyolcadik.
 

Szijjártó Péter kiemelte: a Microsoft Magyarországon több mint 500 millió forintnyi társasági adót, munkavállalói után közel 1 milliárd forintnyi járulékot fizet évente, míg bérköltsége meghaladja a 3 milliárd forintot. "Közvetlenül magyar családok százai köszönhetik biztos egzisztenciájukat, megélhetésüket ennek a társaságnak" - tette hozzá. A külügyi és külgazdasági államtitkár kiemelte: a Microsoftnak 3 ezer hazai partnere van, így közvetetten mintegy 50 ezer embernek ad munkát. Ezen partnerek több mint 60 százaléka magyar tulajdonú vállalkozás - tette hozzá.
 

Papp István, a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy a társaság nemcsak termékekkel van jelen Magyarországon, innovációival, befektetőként és munkáltatóként a magyar gazdaság egyik meghatározó szereplője.  A vállalatvezető hangsúlyozta: "stratégiai céljaink vannak Magyarországon nem taktikaiak". A Microsoft és a magyar vállalatok között nem az ország iránti elkötelezettség tekintetében van különbség, legfeljebb a tulajdonosi háttérben - fejtette ki.
 

A Microsoft magyarországi vezetője kiemelte: a Microsoft Magyarországon helyi kezdeményezések alapján dolgozik, magyar alkalmazottakkal. "Elkötelezett támogatói vagyunk a magyar oktatásnak", s a Microsoft számára fontos a digitális írástudás, és a digitális üzleti kultúra terjesztése - tette hozzá. Papp István úgy fogalmazott: "a Microsoft húsz esztendeje Magyarország hűséges szövetségese, és most már papírunk is van erről".
 

A vállalatvezető egyben biztatónak nevezte azt a fejleményt, hogy a magyar kormány úgy látja, minden Magyarországon tisztességesen boldogulni kívánó nagyvállalat "nem ellensége, hanem szövetségese a magyar gazdaságnak". Emellett fontosnak nevezte azt a felismerést, hogy a jövő felemelkedését nem az alacsonyabb munkaköltség, hanem a magasabb hozzáadott érték jelenti. Papp István a jelenlevő és nem jelenlevő iparági szereplők nevében is megköszönte a kormány bizalmát.