Az első foci e-könyv: Zimányi Róbert G. tudósítása a Fan zónákról, EB gólbulikról

Kerekes Pál, 2012. december 15. 10:40

Góóól-öröm!  A foci EB mérkőzései és fesztiváljai címmel készült útleírás – kormese – nem a pályán történteket dolgozza csak fel, hanem a stadionokon kívüli nagy bulikat is. Vidám történetek, családias cukrászdázások, baráti sörözések leírása is téma a foci kapcsán. Új fejlemény, hogy a gólbulik látogatói köre egyáltalán nem a férfiakra korlátozódik, a szebbik nem is legalább fele arányban jelen van. Átalakul a brand, mítoszok születnek: új környezetbe csöppennek a pályán kívüli résztvevők.

A futballmeccseket a stadionokban játsszák, de nem ott nézik. Ebben semmi új nincs, teljesen nyilvánvaló, hogy a tévénézők milliói mellett eltörpül az a néhány tízezer ember, akinek szerencséje van élőben, a helyszínen élvezni a játékot. A foci globális show lett, hatalmas világszínház. Kamerák hálózzák be a pálya minden sarkát. 

Az viszont új, nagyon új, hogy a focibarátok a stadionon kívül nem szűk körben, baráti társaságban, hanem tömegben nézik a mérkőzést: akár több ezer kilométerre a valós helyszíntől. Fan zónákba gyűlnek az emberek, közösen szurkolnak. Mintha a valóságban is ott lennének. Akad olyan buliterep, amely eleve nagyobb, mint maga a stadion, ahol fut a labda; a százezres tömeg egyáltalán nem ritka. Mi több, a legdrágább jegyek egy mű-lelátóra szólnak, a szurkoló valóban a zöld gyep közelében érezheti magát.

Minderről Zimányi Róbert G. könyvéből tudhatunk. A Góóól-öröm című élménybeszámoló a legutóbbi Foci EB elit-pillanatait eleveníti fel: de nem a nézőtéri ülőke pozíciójából, hanem a fan zónák gyepéről, állóhelyeiről.

Az is a könyv alcíme: Tudósítás az Out of Stadion világáról. A szerző végigjárja a lengyel helyszíneket, és bár egy meccsre eljut a lelátókra is, valójában a mérkőzés-fesztiválokra vált jegyet. Milyen furcsa: eleve úgy indul neki a hosszú útra, hogy a helyszínen láthassa a csapatokat. De nem a stadionba veszi az irányt, hanem a meccs-bulira, valamelyik elkerített parkba. Ez lesz a jövő focija?

Az útleírás nem elégszik meg a házigazda ország Fan Zónáinak bemutatásával. A csoportkörök után átugrik a szerző Németországba és Hollandiába. Beszámol az ottani nagy bulikról, tömeges foci lázról. Végül Magyarországon is megnéz egy meccset, ömlik a tömeg, nagy a sorban állás. A nyomakodás, lábra taposás nem jellemző, családi-baráti esemény lesz a panoráma kivetítők focijából.

Friss és eleven beszámoló Zimányi Róbert G. tudósítása. A labdarúgás eseményei mellett hírt kapunk az EB városairól, a vendégszeretetről, barátkozásokról. A futball kezd érdekes lenni a stadionokon kívül is, de nem a sztárok botrányai következtében, hanem a fociszeretet új helyszínei miatt. Mint régen, a labdavarázs lehet turisztikai, kulturális esemény is: erről ad képet a Góóól-öröm e-könyv.  A kötetet közel száz színes fotó teszi még átélhetőbbé, szemléletessé.

Zimányi Róbert G: Góóól-öröm. A foci EB mérkőzései és fesztiváljai. Tudósítás az Out of Stadion világáról. Publio Kiadó, 2012, Budapest.

Elérhetőség: http://konyvaruhaz.info/hu_HU/goool-orom