NMHH: Egyre kevesebb a hibás, előírásoknak nem megfelelő termék a piacon

forrás: Prím Online, 2013. január 2. 12:54

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) sokrétű tevékenységéből a berendezés-felügyelet az egyik olyan, amellyel az átlagember ritkán találkozik, de a jelentősége annál nagyobb. Az NMHH munkatársai azt ellenőrzik, hogy az üzletekben és az internetes áruházakban kapható sokféle berendezés megfelel-e a rájuk vonatkozó követelményeknek, ezzel megelőzve azt, hogy a termék megvásárlása és beüzemelése után legyünk kénytelenek szembesülni a hibás működés miatt okozott zavarokkal.

A hatóság 2012-ben összesen 111 helyszíni ellenőrzést végzett, és hozzávetőlegesen 250 berendezés megfelelőségét vizsgálta. Az évek óta tartó folyamatos ellenőrzés eredményének is betudható, hogy egyre kevesebb a hibás, előírásoknak nem megfelelő termék a piacon, ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy a munkát a jövőben ne kellene folytatni.

Az NMHH 2012-ben november 19-ig bezárólag a hírközlő végberendezéseknél 81 típus közül 11-et, a rádió-berendezéseknél 76 típusból 28-at, míg a nagyfrekvenciás jelet kibocsátó vagy mellékhatást keltő berendezéseknél 112 típusból hatot talált nem megfelelőnek.

A hatóság honlapján bárki megtekintheti azoknak a berendezéseknek a listáját, amelyeknél a hatóság a saját akkreditált mérőlaboratóriumának eredményei alapján a forgalmazást megtiltotta. E félévente frissített lista alapján a kereskedők árubeszerzéskor ellenőrizhetik, hogy milyen terméket ne vegyenek át forgalmazásra, de a lista hasznos lehet a vásárlók tájékozódásához is. [http://nmhh.hu/tart/index/568/Betiltott_berendezesek]

Aki részletesebb információt szeretne a betiltott berendezésekről, az az NMHH Mérésügyi főosztálya által üzemeltetett webes alkalmazásból (http://emirpub-prod.nmhh.hu/pubrendszer-web/berendezes-piacfelugyelet/bukottBerendezesList.jhtml) a háztartási eszközöktől kezdve a bébiőrön és a lakásriasztón keresztül a modemekig minden olyan eszköznek utánanézhet, amelynek a forgalmazását az NMHH megtiltotta.

Ha megvizsgáljuk a 2012 első félévében betiltott berendezéseket, láthatjuk, hogy szám szerint nem sok akadt fenn a rostán, azonban ezek között van energiatakarékos fénycső éppúgy, mint rádióvezérlésű gyermekjáték, szivargyújtóról működtethető FM-transzmitter, távirányító vagy telefon.

A vásárlóknak adható legjobb általános tanács az, hogy kerüljék a bizonytalan forrásból származó, gyanúsan olcsó hírközlési berendezéseket, szórakoztató-elektronikai vagy informatikai eszközöket, játékokat, szerszámokat, mivel ezekkel szándékunkon túl is zavart okozhatunk akár a saját háztartásunkban, akár másoknál a sokféle elektronikus gép, eszköz működésében.