Az IBM sorozatban huszadszor a szabadalmi lista élén

forrás: Prím Online, 2013. január 17. 14:36

Az IBM bejelentette, hogy rekordszámú, 6478 darab találmányra kapott szabadalmi oltalmat 2012-ben, ezzel ismét első helyen végzett az Egyesült Államokban bejegyzett találmányokat összesítő listán. A szabadalmak jelentős átrendeződéshez járulhatnak hozzá a számítástechnikában, segítve az átlépést a kognitív rendszerek korszakába.

    Az IBM sorozatban huszadszor végzett az Egyesült Államok éves szabadalomlistájának első helyén. Tavaly bejegyzett új találmányai olyan kulcsfontosságú területeken biztosítják a fejlődés lehetőségét, mint az elemzés, a nagy adatmennyiségek feldolgozása, az IT biztonság, a felhőalapú, mobil- és közösségi hálózatok és szoftverek által meghatározott környezetek, valamint a kiskereskedelmet, a bankszektort, az egészségügyet és a szállítmányozást érintő ipari megoldások.


    „Büszkék vagyunk rá, hogy a tudományos, technológiai kreativitás terén ismét rekordot döntöttünk, amit az IBM százéves kutatás-fejlesztési elkötelezettségének köszönhetünk” – nyilatkozta Ginni Rometty, az IBM elnök-vezérigazgatója. „A két évtizedes vezető szerepünket betetőző 2012-es szabadalmi rekord kiválóan példázza több ezernyi újító mérnökünk ragyogó tehetségét. Ez az eredmény az innováció iránti elkötelezettségünk megtestesülése, ami egyaránt fontos ügyfeleink, cégünk és az egész világ számára.”


    Az IBM rekordot jelentő 2012-es szabadalomszáma a vállalat több mint 8000 kutatójának köszönhető, akik a világ 35 országában és az Egyesült Államok 46 államában dolgoznak. Az IBM 2012-es, az Egyesült Államokban bejegyzett szabadalmi terméséhez az Egyesült Államokon kívül dolgozó kutatói is közel 30%-kal járultak hozzá. 


    1993 és 2012 között az IBM kutatói az Egyesült Államokban több mint 67.000 szabadalmat jegyeztettek be. A vállalat 2012-ben több szabadalmat regisztrált, mint az Accenture, az Amazon, az Apple, az EMC, a HP, az Intel, az Oracle/SUN és a Symantec együttvéve.    Az Egyesült Államokban szabadalmakat bejegyző* cégek 2012-es top 10-es listáján az alábbiak szerepelnek:

1.    IBM            6478
2.    Samsung        5081
3.    Canon            3174
4.    Sony            3032
5.    Panasonic        2769
6.    Microsoft        2613
7.    Toshiba        2446
8.    Hon Hai        2013
9.       General Electric    1652
10.    LG Electronics    1624
        * Az IFI CLAIMS Patent Services adatai alapján

    Az IBM 2012-es, rekordszámú szabadalma között olyan találmányok szerepelnek, amelyek révén a vállalatok egy „jól működő világban” jelentősen másképp alkalmazhatják a technológiát, illetve amelyek lefektetik a kognitív rendszerek új korszakának alapjait. Néhány példa:

·    A kérdések megválaszolásának rendszere és módszere – E szabadalmaztatott találmány az IBM Watson rendszerében valósult meg, és olyan módszert ír le, amelynek segítségével egy számítógép egy természetes nyelven megfogalmazott kérdést képes részleteiben megérteni, és precíz választ adni rá.
·    Egészségügyi adatbázisok gyógykezelési információnak szintetizálására alkalmas módszerek, rendszerek és számítógépes programok – Ez a szabadalom olyan technikát ír le, amelynek segítségével a gyógyászatban dolgozó szakemberek hatékonyabban képesek a sok és sok helyen tárolt adat, egészségügyi dokumentáció elérésére és elemzésére, hogy hatékonyabban végezhessék az orvosi kezelésre szoruló állapotok kutatását, diagnosztikáját és kezelését.
·    Az energiafogyasztás csökkentése felhőalapú számítástechnikai környezetben – A találmány olyan technikát ír le, amely a felhőalapú számítástechnika erőforrás-kihasználását teszi hatékonyabbá és eredményesebbé, csökkentve, minimalizálva az energiafelhasználást.
·    Vékony hordozóréteg előállítása erőhatás általi anyagdarabolás segítségével – A szabadalom egy új rugalmas félvezetőosztály alacsony költségű gyártását mutatja be, amely ultravékony, könnyű és rugalmas termékek előállítását teszi lehetővé, és amely sokféle technológiában alkalmazható, például az orvosbiológiában, a biztonságtechnikában, a testen hordozható eszközök területén vagy a félvezetős világítástechnikában.

Az IBM 2012-es rekordszámú szabadalmaztatott találmányából további érdekes és fontos példák az alábbi címen találhatók: http://www-03.ibm.com/press/us/en/pressrelease/40070.wss

A húsz év szabadalmairól szóló kis videó és infografika az alábbi linkeken érhető el:
http://www.youtube.com/watch?v=q2TGCaH4FOU&feature=player_embedded#!
http://www.flickr.com/photos/ibm_media/8366108526/sizes/l/in/set-72157632476966579/