Opel Dakar Team: informatika a sivatagban

forrás: Prím Online, 2013. január 20. 09:22

A sivatagi hőség, a pusztító homok és a kietlen utak nem csupán az Opel Dakar Team-et, de a számukra nélkülözhetetlen informatikai eszközöket is próbára teszik. A Dakar-ralin rajthoz állt csapatot a vadonatúj Opel Mokka versenyautó mellett az idén egy tapasztalt IT szakember is támogatja a helyszínen. A versenyzők szervizkamionja ezúttal a tartalék alkatrészek mellett egy komplett irodát is visz magával a siker érdekében.

A Peru, Chile és Argentína sivatagában megrendezett Dakar-ralin az Opel Dakar Team küzdelmét minden eddiginél nagyobb létszámú háttércsapat segíti. A szervizcsoport informatikai szakembere, aki az elmúlt 11 évben Magyarországról felelt az adatszolgáltatásokért, idén a helyszínről követi az eseményeket. A szakember feladata a versenyzők teljesítményét nyomon követő és elemző rendszerek adattároló egységeinek, a speciális kamera-rendszereknek, valamint az internetes eszközöknek a biztonságos üzemeltetése a verseny alatt.



Az Opel Dakar Team szervizkamionjában kialakított mozgó irodát, amelynek eszközeit a HP Magyarország biztosítja, a legszélsőségesebb körülmények között kell működtetni. Az irodában történik a csapattal kapcsolatos sajtóanyagok készítése, videók vágása, fotófeldolgozás, rádiós anyagok szerkesztése, kamerák vezérlése és töltése. Ugyancsak itt történik az Opel Dakar Team eredményeinek követése és az autó telemetrikus adatainak kiolvasása.



A Dakar-rali alatt számos alkalommal az áramellátás illetve az internetes kapcsolat fenntartása is komoly nehézségekbe ütközik. Az iroda eszközeit nem kímélik a természet erői sem. Ezt figyelembe véve, az elmúlt évekhez hasonlóan, ezúttal is a feladatok elvégzésére legalkalmasabb, szakemberek által válogatott HP termékek alkotják az IT-infrastruktúra gerincét. Ezek a termékek már mind bizonyították alkalmasságukat extrém körülményekben is. A csapattagok HP 2560 EliteBook-okat használnak, míg az informatikai szakember egy HP 8760 W laptopon tartja a kapcsolatot a külvilággal. A feladatok kivitelezéséhez nélkülözhetetlen anyagok nyomtatását idén egy praktikus, hordozható, saját akkumulátoráról is működtethető HP OfficeJet 150 Mobile All-in-One típusú többfunkciós nyomtatóra bízták.