Négy jelentkező a GSM-R rendszer szállítására

forrás: Prím Online, 2013. január 25. 14:19

A Kormány novemberi döntésében a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.-t (NISZ Zrt.) jelölte meg a GSM-R projekt megvalósítójának és a projekttel összefüggő támogatás kedvezményezettjének. A projekt célja, hogy megteremtse a nemzetközi vasúti forgalom interoperabilitását, valamint növelje a közlekedés biztonságát és hatékonyságát. A döntés alapján a NISZ hatáskörébe tartozik a tervezésre, a kiépítésre és az implementációra vonatkozó közbeszerzési eljárás lebonyolítása.

Az előzetes ütemterv szerint lezajlott előkészítő munka eredményeként a NISZ Zrt. 2012. december 22-én hirdetmény közzétételével induló tárgyalásos közbeszerzési eljárást írt ki a GSM-R rendszer megvalósítására 905 km vasúti vonalszakaszon. Az eljárásra 2013. január 25-én 10:00 óráig lehetett jelentkezni.


A 2012/S 247-407099 számon, az uniós közbeszerzési hirdetmények (Tenders Electronic Daily) oldalán megjelent részvételi felhívásra a határidőig négy cég jelentkezett.


Az eljárás jelenlegi szakaszában a jelentkezők egyelőre jogi, gazdasági, pénzügyi és műszaki alkalmasságukról nyújtanak információt. A részvételi felhívásban meghatározott szempontok alapján kiválasztott legalkalmasabbnak minősített ajánlattevők kapják meg az ajánlattételhez szükséges műszaki dokumentációt.


A NISZ Zrt. legkésőbb 60 munkanapon belül megkezdi a tárgyalásokat, melyek befejeztével – várhatóan 2013. második negyedévének végére – a legjobb ajánlatot adó céggel szerződést köt a GSM-R rendszer és egyéb kapcsolódó szolgáltatások ellátásához szükséges berendezések szállítására és szerelésére, valamint a rendszer teljes körű tervezési, építési, rendszerintegrációs, tesztelési, tanúsítási, próbaüzemi feladatainak ellátására.