Intelligens könyvkötés

Kerekes Pál, 2013. február 5. 16:06

A könyv nem csak tartalom, kultikus tárgy is. Rangján is kezelik a legtöbb családban, óvják, vigyázzák a becses darabokat. De mi legyen az e-bookkal, ahol nincs fizikális megfoghatóság? Erre kínál megoldást az intelligens könyvkötés.

Az e-könyv elsősorban virtuálisan létezik, de ki is nyomtatható. Akár egy példányban is. A digitális print megoldások teljes értékű könyvet adnak, olcsón, egyszerűen, könnyen előállíthatóan. Erre a technikai könnyebbségre épül az intelligens könyvkötés. A fogalom azt rejti, hogy az e-könyvet digitálisan kinyomtatják, majd a már fizikailag létező print verziót bekötik. De nem a hagyományos burkoló anyagokba, mint a bőr, karton, vagy vászon. Helyette plexi-táblák közé kerül a könyvtest. Ez az anyag tisztítható, friss, és nem veszi el az eredeti könyvborító látványát. És elvisel plusz megdolgozásokat, mint például címkézés, vagy számítógép-elemek felragasztása.



Az intelligens könyvkötés esetében a kötéstáblákra QR kód kerül. Ez a kis négyzetes e-pecsét fontos információkat rejt a tartalomról. Mobil telefonról, táblagépről olvasható a jelsor. A fotón bemutatott könyvön a könyv könyvészeti adatai vannak és a könyvhöz tartozó blog éppen aktuális kezdőlapja. Így az olvasó, ha időközönként rázoomol a könyvborítóra, találkozhat a könyv nyomán keletkezett újabb publikációkkal, akár az új kiadás részleteivel.



A QR kód tartalmazhat könyvészeti adatok helyett sokkal személyesebb információkat is. lehet tulajdonosi Ex libris pecsét. A Publio, az intelligens könyvkötés bevezetője, elsősorban a könyv perszonalizálásában látja a QR kód funkcióját. A kiadó könyveiben a QR kód a könyv ajándékozójának bejegyzését rejti a fogadó, jövőbeli könyvtulajdonos számára. Szülők, nagyszülők, barátok kedves sorai telefonnal, táblagéppel elevenednek meg a könyv borítóján.


Video: http://www.publio.hu/hu_HU/konyvkotes1 
Szöveges bővebb ismertető: www.konyvkonnektor.hu