ERP felhőben

forrás: Prím Online, 2013. február 10. 08:49

A stratégiai technológiai tanácsadó Eval‐Source (www.eval-source.com) közzétette nemrégiben végzett kutatásának eredményeit, amelynek célja a cloud környezetekbe történő ERP rendszerbevezetések döntés előkészítésének támogatása volt, a változáskövetési és a hordozhatósági követelmények vizsgálatával. A kutatást a Folyamatos Változásban Lévő Vállalatok (BLINC(tm)) cloud-orientált üzleti szoftverszállítója, a UNIT4 (www.unit4.hu) támogatta.

Az Eval-Source tanulmánya az ERP megoldások hagyományos cloud-elérési modelljét veszi górcső alá. Feltárja a különféle szoftverelérési opciók közötti váltásokban rejlő kockázatokat például abban az esetben, amikor a vállalat cloudból ismét helyszíni elérésre szeretne váltani, vagy egy más típusú cloud opcióra (pl. publikus cloudról privát cloud modellre) áttérni. Habár napjaink számos ERP megoldása széleskörű, változást támogató eszköztárat biztosít függetlenül attól, hogy a rendszer helyszíni vagy cloud típusú, ám a telepítés módjának változásait támogató eszközök köre igencsak korlátozott, ami komoly aggodalmat okozhat azon vállalatok számára, amelyek változó körülmények esetére szeretnék nyitva hagyni megoldásaik elérésének és hozzáférésének különféle opcióit.


„Ha úgy gondolkodunk, hogy egy tiszta cloud modellt választva nem hibázhatunk, zsákutcába jutunk” – mondta Dylan Persaud, az Eval-Source tanácsadója. „Ha egy vállalat meggondolja magát – akár vállalati átszervezések, egyesülések, felvásárlások, akár egy új vállalatvezetői álláspont, vagy bármilyen más ok miatt –, nem képes azonnal megtenni a megfelelő lépéseket, hiszen „elkötelezte” magát a cloud mellett. A szoftverelérés módjának megváltoztatása korlátokba ütközik, hacsak nem invesztál a vállalat egy teljesen új alkalmazásba.” Persaud véleménye szerint számos olyan körülmény előfordulhat, ahol az architekturális alkotóelemek befolyásolják a hosszú távú költségszintet és a vállalati agilitást. Úgy véli, a vállalatoknak érdemes stratégiai szinten gondolkodniuk a szoftverelérési opciókkal kapcsolatban és meg kell bizonyosodniuk arról, hogy megértették a pénzügyi és működési vonatkozásokat, illetve a különféle szoftverelérési opciók relatív hasznosságát „hordozhatóságuk” viszonylatában.

„Hordozhatósági” folyamatok: alapok lépésről-lépésre
Az Eval-Source tanulmány közel egy tucat lépésben mutatja be, miként vihető át egy helyszíni rendszer a cloudba, illetve ugyanennyi lépésben azt, hogy miként költöztethetők át az alkalmazások a felhőből a helyszínre vagy egy más típusú cloud modellbe. A tanulmány szerint a vállalatoknak át kell gondolniuk egyrészt az olyan hagyományos, helyszíni típusú ERP megoldás vonatkozásait, amely nem teszi lehetővé, vagy csak nagyon magas költségek árán, a cloud elérést, illetve a tisztán cloud-alapú modell következményeit is abban az esetben, ha a jövőben lehetségesnek látszik az ERP rendszer visszaköltöztetése a felhőből.
Persaud szerint: „Nyilvánvalóan számos cloud alkalmazás esetében a hordozhatóság biztosítása extrém módon bonyolult és költséges feladat lehet. Ezzel nincs is gond, ha a vevők ezzel tisztában is vannak. Nem minden vállalat tervez változtatásokat a szoftverelérések módjában, de azok, amelyek szeretnék hosszú távon is fenntartani agilitásukat, nyitva kell, hogy hagyják maguk előtt a lehetőségeket.”

Az Eval-Source az alábbi linkre kattintva érhető el, angol nyelven:
http://www.unit4software.co.uk/resources_global/scripts/file_download.php?iid=6385