A YouTube 8 éve

Czipperer Dia, 2013. február 19. 16:49

2005 februárjában indult útjára a YouTube, az első videó pedig áprilisban került az oldalra. Azóta sok minden változott – szinte már történelem.

2005-ben három korábbi Pay-Pal alkalmazott alapította a YouTube-ot, amit 2006 októberében vásárolt fel a Google 1,65 milliárd dollárért. Fél évvel később már 9 országban elérhető volt a ma világszinten nagy népszerűségnek örvendő videó megosztó oldal.

Az első nagy áttörés a 2008-as év végére tehető, amikor már HD minőségű (720P HD) videók is szerepeltek az oldalon. Egy évvel később pedig már megjelentek a Full-HD videók (1080P HD). Mindeközben pedig arról sem szabad elfeledkezni, hogy a fejlesztéseknek köszönhetően egyre többen látogatták az oldalt. Ez év októberében – 2009-nél járunk –  már 1 milliárd volt a napi videóletöltések száma.

Fél év alatt sikerült mindezt megduplázni, ami azt jelenti, hogy 2010 májusában másodpercenként átlagosan 23,148 videót töltöttek le. Már ezek is szép számok, de ez még messze nem a csúcs. Egy év alatt ezt is sikerült duplázni, majd fél évre rá szintén. Vagyis tavaly januárban már 4 milliárd volt az átlagos videóletöltés, ez másodpercenként 46,296 letöltésnek felel meg. Közben az oldal új külsőt is kapott, ami az első fontos újítás volt a YouTube életében.És hogy mi volt a következő nagy áttörés? Erre sokak emlékezhetnek, hiszen csak néhány hónapja volt: az első videó elérte az 1 milliárdos letöltést. Talán az sem meglepő, melyik volt ez. Nem más, mint a Gangnam Style.

Hol tart most?

Népszerűségét mi sem igazolja jobban, mint hogy a havi egyedi látogatószám 800 millió felett jár, és több mint 72 órányi videót töltenek fel percenként. Az oldal napi látogatószáma a cégek figyelmét is felkeltette, egyre többen reklámoznak.

A YouTube jelenleg a második legnagyobb keresőmotor, nagyobb, mint a Bing, Yahoo, Ask és AOL együttvéve. És ha már nagy számokkal dobálózunk, akkor azt mindenképpen érdemes kiemelni, hogy a jelenlegi adatok szerint a havi videónézettség átlagosan 4 milliárd órára tehető, ami azt jelenti, hogy 450 ezer évnek megfelelő videómennyiséget néznek meg havonta a YouTube-on.

Forrás: Netkutatások.hu