Egy lépéssel az energiaköltségek előtt

forrás: Prím Online, 2013. február 21. 13:03

A Schneider Electric a Cisco első számú európai informatikai és kommunikációs konferenciáján, a Cisco Live rendezvényen jelentette be új EnergySTEP@Work megoldását. 

A Cisco EnergyWise technológiáján alapuló alkalmazás online platformon teszi elérhetővé a felhasználók számára az informatikai és egyéb eszközök áramfogyasztási adatait, amelyek így a Schneider Electric StruxureWare szoftvermegoldásával megjeleníthetővé és szabályozhatóvá válnak. Az EcoStruxure épületmenedzsment architektúrával kombinált EnergySTEP@Work átfogó képet nyújt az energiafogyasztásról, hiszen segítségével egy épület szinte teljes energiafelhasználása – beleértve a rendelkezésre álló eszközöket és a táphálózatra csatlakoztatott berendezéseket, valamint a világítást, a fűtést, a szellőztető és a légkondicionáló rendszereket – is szabályozható a Cisco-hálózaton keresztül.

A trendek szerint egyre elterjedtebb a saját eszközök munkahelyi használata (bring your own device, BYOD). A Schneider Electric EnergySTEP@Work megoldása optimalizálja a telepített számítógépek, a nyomtatók, az IP-telefonok, az irodai világítás, a vezeték nélküli hozzáférési pontok és más eszközök által felhasznált energiát. Továbbá lehetővé teszi a felhasználók számára azon kisebb táphálózati terhelések megfigyelését és szabályozását, amelyek összességében egy épület áramfogyasztásának akár 40%-kát is kitehetik. 
 
A Schneider Electric a Cisco Live rendezvényen az EnergySTEP@Work bemutatása mellett bejelentette a szintén a Cisco EnergyWise technológiáját alkalmazó, rackszekrénybe szerelhető AP8958 áramelosztó egységet, amelyet a vállalat az adatközpontok számára készült StruxureWare for Data Centers szoftvercsomagjához tervezett. A szoftvercsomag az adatközpontok vagy fiókirodák eszközeinek, erőforrásigényének és üzemeltetésének adatait menedzseli az informatikai környezet élettartama során. Az EnergySTEP@Work rendszerrel történő integrált alkalmazás során a rack PDU olyan kisméretű informatikai egységek szabályozásával képes növelni az elért energiamegtakarítást, mint például az épületek hálózati rendezői.
 
A Cisco EnergyWise technológiájával ötvözve az AP8958 rack PDU képes részletes jelentéseket készíteni az energiafogyasztásról, valamint az EnergyWise-protokollt használva vezérelhetővé válik a Cisco-hálózaton. Az EnergyWise segítségével a felhasználók az áramkimaradások alatti terhelés csökkentésére is konfigurálhatják az áramelosztó egységet, fenntartva az akkumulátoros tápellátást a fontosabb fogyasztók, például a hálózati kapcsolatok és a kritikus szerverek számára az adatközpontokban és távoli irodákban.
 
Új megoldásainak bemutatásán felül a Schneider Electric szoftvermegoldásokért felelős alelnöke, Soeren Brogaard Jensen tartott előadást a konferencia keretében, The Intelligent and Connected Data Center (Az intelligens és online elérhető adatközpont) címmel. A vállalat egyik partnere, a globális rendszerintegrátor Logicalis pedig felhasználói esettanulmányt mutatott be Loughborough Project programjához kapcsolódóan, melynek keretében új, hibrid felhő megoldásának integrálásával az angliai Loughborough Egyetem óriási mértékben volt képes mérsékelni adatközpont újjáépítési költségeit. A Logicalis az APC by Schneider Electric és a Cisco technológiáit alkalmazta a megoldás kifejlesztéséhez, hogy a környezetek lehető leghatékonyabb működését biztosítsa.