NMHH: cél a mobilpiaci verseny élénkítése

forrás: Prím Online, 2013. február 27. 09:14

Az ország XXI. századi versenyképessége a digitális gazdaság fejlődésén múlik. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) éppen ezért teremtett olyan szabályozási környezetet, amely lehetővé teszi a fejlődést a hazai mobilpiac számára is. A hatóság célja most is az, hogy a társadalom és a vállalkozások lehető legszélesebb rétegei számára tegye hozzáférhetővé a mobilszolgáltatások nyújtotta előnyöket.

Az NMHH fontosnak tartja, hogy egyre többen használhassák az online eszközökre épülő kereskedelemi, pénzügyi, oktatási, kulturális, egészségügyi és szórakoztatóipari szolgáltatásokat. Ezért a hatóság szabályozói eszközeivel a hírközlési piacon a szolgáltatók közötti versenyt kívánja élénkíteni, hogy tovább növekedjen a mobilinternet-lefedettség, és a mobilinternethez kapcsolódó szolgáltatások európai összehasonlításban is versenyképes árszintet érjenek el.

A verseny élénkítése azért is fontos célkitűzés, mert a külföldi példák is azt mutatják, hogy egy ország gazdasági fejlődését az szolgálja, ha a mobilinternet a teljes lakosság és valamennyi vállalkozás számára hozzáférhetővé válik, a mobilpiacon pedig elérhető áron kaphatók az ehhez kapcsolódó szolgáltatások. A hatóság versenyképesség szempontjából folyamatosan nyomon követi a trendeket és a napokban önálló honlapot is indít, hogy a lakosság is tájékozódhasson a telekommunikációs piacon végbemenő, a magánembereket érintő folyamatokról.


Mindezek érdekében az NMHH olyan szabályozási környezetet alakított ki az elmúlt évek során, amely előmozdítja az átlátható módon működő telekommunikációs szektor fejlődését és versenyképességét. Ebben fontos előrelépés volt, hogy a hatóság közzétette spektrumértékesítési stratégiáját, a frekvenciafelosztásról szóló rendelete pedig valamennyi modern technológia alkalmazására megnyitotta az értékesíteni kívánt mobilfrekvenciákat.  Ezzel párhuzamosan az NMHH lebontotta az akadályokat új beruházások elől úgy, hogy a szolgáltatókat terhelő frekvenciadíjat függetlenné tette a hálózaton végrehajtott fejlesztéseiktől. Korábban minden fejlesztés után nőtt a fizetendő használati díj.


Az NMHH nem csupán a szabályozói eszközök alkalmazását, hanem a partneri együttműködést is fontosnak tartja a telekommunikációs szektor valamennyi hazai és nemzetközi szereplőjével annak érdekében, hogy a lakosság és az ország számára előnyös folyamatokat elindítsa a telekommunikációs piacon.