A tévés háztartások fele már képes a digitális vételre

MTI Sajtóadatbank, 2013. február 28. 08:27

A tévével rendelkező csaknem 4 millió háztartás 51 százalékának van digitális vételi lehetősége, 35 százalékuknál az analóg kábel a legjobb vételi mód, míg 14 százalékuk analóg földi antennával vagy egyedi parabolával veszi az adást - derül ki a Nielsen Közönségmérés őszi felmérésének adataiból.

Az analóg földi sugárzás lekapcsolásában tehát a tévés háztartások 14 százaléka érintett - derül ki a tájékoztatásból. (Az analóg lekapcsolás után ugyanis a hagyományos szoba- vagy tetőantennával és televízióval csak akkor lesznek elérhetők a csatornák, ha a nézők beszereznek egy megfelelő vevőkészüléket - set-top-boxot - amelyet a tévékészülékhez csatlakoztatnak, vagy olyan új televíziót vásárolnak, amely ezt a vevőegységet már beépítve tartalmazza.) A digitális vételre képes háztartások közül csak 280 ezerben van IPTV (internetes alapú szolgáltatás). Folyamatosan csökken azok aránya, akik analóg kábellel, földi antennával vagy egyedi műholddal fogják az adásokat.
 

A vizsgált időszakban a tévés háztartások 51 százalékában csak egy készülék volt, 36 százalékukban pedig kettő. A készülékek technológiai jellemzői 2011-hez képest sokat javultak: az érintettek 33 százalékának volt LCD, plazma- vagy LED tévéje, és ugyanilyen mértékre nőtt a 16:9-es képarányra, valamint a HD-re alkalmas készülékek aránya.
 

A felmérés adataiból kiderül az is, hogy 2012 őszén a magyar nyelvű televíziós csatornák közül 48-at digitális platformon lehetett fogni a legjobb minőségben, 36-ot analóg kábelen, míg hármat analóg földi vagy egyedi parabolaantennán.