Aggódik a Google a Samsung-dominancia miatt

MTI Sajtóadatbank, 2013. március 4. 07:51

Aggódik az Android okostelefon piacon kialakult Samsung-dominancia miatt az Android operációs rendszer szerzője, a Google - írja a német FOCUS Online hírportál.

Andy Rubin, az Android operációs rendszer feltalálója, a Google mobil üzletágának vezetője a Wall Street Journal lap múlt heti beszámolója szerint egy zárt körű értekezleten a Samsung növekvő piaci dominanciájára hívta fel a figyelmet. A Google ugyan jórészt a Samsungnak köszönheti operációs rendszere sikerét, az azonban nem túl szerencsés dolog, hogy piaci dominanciára tett szert - figyelmeztetett.


Az egymás sikeréből eddig jól profitáló vállalatok az okostelefonokat digitális pénztárcává tévő technológia fejlesztésében közvetlen konkurensekké váltak: a Google kénytelen lesz felvenni a versenyt a Samsung-Visa párossal.


Németországban a használatban lévő Android okostelefonok 62 százaléka Samsung gyártmány - tájékoztatta a FOCUS Online portált a Comscore piackutató vállalat. Egy évvel ezelőtt a Samsung részesedése még 58 százalék volt.


Az Egyesült Államokban a Samsung részesedése az Android piacon kissé alacsonyabb mint a német, 50 százalékos.


A Google ezért szívesen venné, ha erősödne a HTC, a Sony, a Huawei és Lenovo részesedése az Android okostelefon piacon. A HTC meg is jelent egy olyan új "zászlóshajó" modellel, amely paraméterei alapján a Samsung idén március 14-én piacra kerülő Galaxy IV modelljével is fel lesz képes venni a versenyt. A Huawei és a Lenovo is rendelkezik már azzal a képességgel, hogy nekiálljon lefaragni a Samsung piaci részesedését.


Az Apple-nek egyelőre ez nem fog menni. Részesedése a német okostelefon piacon 21 százalékon stagnál. A Nokia pedig visszaszorulóban van. Egyelőre sokkal többen váltják le régi Nokia telefonjaikat más modellre, mint ahányan az új Lumia termékcsaládjának valamelyik modelljét választják. A finn vállalat piaci részesedése ezért csökken.


Németországban a BlackBerry piaci részesedése 2 százalék körül van. A kanadai konszern a BlackBerry 10 modelltől reméli a visszatérést. "Németország annak a kevés piacnak az egyike, ahol jók a magas árfekvésű okostelefonok piaci kilátásai" - mondta Hervé Liboureau, a kanadai RIM európai igazgatója a barcelonai mobil távközlési seregszemlén.