Bill Gates még mindig a második leggazdagabb a világon

Czipperer Dia, 2013. március 4. 17:20

Bár már negyedik éve, hogy Bill Gates nem az első helyen áll a világ milliárdosainak listáján, a második hellyel sem szégyenkezhet. Egy mexikói üzletembernek, Carlos Slim Helunak sokadszor is sikerült beelőznie.

Bill Gates jelenleg 67 milliárd dollárt ér, amellyel a Forbes leggazdagabb embereinek listáján a második helyet sikerült megcsípnie magának. Gates vagyona ebben az évben 6 milliárd dollárral növekedett, ami nem a Microsoftnak köszönhető, hanem Bill magánberuházásainak és más pénzügyi befektetéseknek.

 
A Forbes listáján Bill Gates a világ legbőkezűbb embere címet is megszerezte. Vagyonának jelentős részét ugyanis Bill & Melinda Gates alapítványba fekteti, amely küzd a gyermekbénulás, malária és más veszélyes betegségek ellen.
 
Bill még az őt megelőző Heluval is „összeállt” egy 25 millió dolláros beruházás erejéig, hogy egy mezőgazdasági kutatóközpontot építsenek Mexikóban. Helu egyébként négy éve töretlenül listavezető.
 
A képen a listavezető, Carlos Slim Helu látható
 
A lista ötödik helyén 43 milliárdra becsült vagyonával az Oracle vezérigazgatója, Larry Ellison áll, aki egyébiránt a USA harmadik leggazdagabb embere Gates és Berkshire Hathaway után, aki a Warren Buffett vezérigazgatója. 
 
És hogy milyen nevek szerepeltek még a listán? Többek között Jeff Bezos, az Amzon vezérigazgatója (25,2 milliárd), valamint a Google társalapítói Larry Page (23 milliárd) és Sergey Brin (22,8 milliárd) is.
 
Sikerült a listára kúsznia a Dell vezérigazgatójának, Micheal Dellnek is 15,3 milliárd dolláros vagyonával, majd őt követi nem sokkal lemaradva a Microsoft jelenlegi vezérigazgatója, Steve Ballmer, akinek becsült vagyona 15,2 milliárd dollárra rúg.
 
Bár a legtöbb techmilliárdos növelte vagyonát ebben az évben, Mark Zuckerbergről, a Facebook alapítójáról ez nem mondható el. Az ő vagyona 17,5 milliárd dollárról 13,3-ra esett vissza, ezzel pedig a 35. helyről a 66.-ra csúszott vissza.
 
Összességében azonban jobb évet zártak a világ milliárdosai: 1426 ember került a listája, és összértékük 4,6 trillióról 5,4 trillió dollárra nőtt.
 
Forrás: CNET.com