Nikon COOLPIX A: a világ legkisebb, DX-formátumú érzékelővel felszerelt fényképezőgépe

forrás: Prím Online, 2013. március 5. 12:30

A Nikon nagyméretű, DX-formátumú, 16,2 megapixeles CMOS-képérzékelővel (23,6 ×15,6 mm) és EXPEED 2 képfeldolgozó rendszerrel látta el az új COOLPIX A modellt, így lehetővé tette professzionális képek készítését útközben is, valamint még többekhez juttatta el a kompakt vázba rejtett D-SLR teljesítmény élményét.

COOLPIX A — A professzionális kompakt fényképezőgép
A 16,2 megapixeles COOLPIX A a világ legkisebb, DX-formátumú érzékelővel felszerelt fényképezőgépe. Az új modell a legnehezebb fényképezési helyzeteket is könnyedén kezeli, így ideális választás minden hobbifotós számára. A teljes képre kiterjedő nagy felbontás és részletgazdagság érdekében az A modell olyan érzékelőegységgel rendelkezik, amely nem tartalmaz optikai aluláteresztő szűrőt. Az eredmény egy olyan optikai rendszer, amely a legtöbbet hozza ki a NIKKOR objektív és a DX-formátumú érzékelő nagy felbontása által kínált lehetőségekből. A D-SLR modellekben is használatos EXPEED 2 képfeldolgozó rendszerrel kiegészülve a COOLPIX A minimális energiafogyasztás mellett biztosít maximális teljesítményt és képminőséget.

A nagy ISO fényérzékenység (100-6400, ISO 25600 értékig kiterjeszthető) gyenge fényviszonyok vagy gyorsan mozgó téma esetén is kiemelkedően részletgazdag képeket eredményez, minimális zaj mellett. Ha irányítani kívánja a fény minőségét, használhatja a fényképezőgép hat különböző Aktív D-Lighting beállítását, külső vakuegységet csatlakoztathat, illetve az UR-E24 adaptergyűrű segítségével objektívszűrőket (46 mm) alkalmazhat különböző hatások eléréséhez. A perifériáról beszűrődő fényt pedig napellenzővel (HN-CP18) csökkentheti.

Bármilyen megvilágítás mellett fényképez, a Nikon fejlett objektívtechnológiája kiemelkedő precizitást, élességet és nagy kontrasztot biztosít. A rögzített gyújtótávolságú, 18,5 mm-es széles szögű f/2,8 NIKKOR objektív (28 mm-es formátumban kifejezve) a teljes rekesztartományban kiváló felbontást nyújt, a különböző optikai torzításokat pedig digitális kompenzáció nélkül is minimálisra csökkenti. A hétlamellás, kerekített írisz szükség esetén csökkenti a fényt, valamint szép és természetes háttérelmosódást biztosít.



Teljes körű kreatív vezérlés
A PSAM expozíciós módokkal pontosabban szabályozható az alkotás folyamata, a két felhasználói mód pedig lehetővé teszi az egyedileg megadott fényképezőgép-beállítások azonnali bekapcsolását. A testreszabható funkciógombbal megkerülhető a menü használata, hiszen ezekhez egyszerűen hozzárendelhetők a leggyakrabban használt fényképezőgép-beállítások. A könnyű manuális szabályozást biztosító első és hátsó vezérlőtárcsákkal gyorsan elérhetők a legfontosabb fényképezőgép-beállítások.

A COOLPIX A támogatja a 14 bites tömörített RAW (NEF) képadatokat, amely megfelel a D-SLR modellek által használt formátumnak. A tiszta, feldolgozatlan képeket a fényképezőgépen is lehet szerkeszteni, köszönhetően a nagyméretű, 7,5 cm-es (3,0 hüvelykes 921 000 képpontos) LCD-monitornak. A Picture Control funkció lehetővé teszi a kontraszt- és színbeállítások (Általános, Semleges, Élénk, Monokróm, Portré, Tájkép és Egyéni) hozzáigazítását a fényképezési helyzethez. A képeket könnyedén szerkesztheti még a fényképezőgépen a számos szűrőeffektus segítségével. Ilyen például a Kiválasztott szín funkció, amely fekete-fehérré alakítja a képet, majd a kiválasztott területhez színt ad hozzá.