Németországban betilthatják a Google Térképet

Czipperer Dia, 2013. március 8. 10:49

A Microsoft által indított szabadalmi per miatt betilthatják Németországban a Google Maps-et. A vállalat szerint a Google visszaélt egyik, EP0845124-es számon bejegyzett európai szabadalmával.

A Microsoft szabadalmi pere a keresőóriás ellen odáig fajulhat, hogy Németországban akár be is tilthatják a Google Maps-et. Mobilháborúban ez volt az első olyan eset, hogy a két cég nyilvánosan egymás ellen fordult.

 

A FOSS Patents szerint ebben a háborúban egyértelműen a Google a vesztes, és ez a veszteség komoly következményekkel járhat. Jelenleg a vállalat közvetlenül használja a szabadalmat, ezért a Microsoft szeretne végzést szerezni a térképszolgáltatás ellen.
 
A Microsoft „a lokális erőforrások azonosítására alkalmas számítógépes rendszerre és az ehhez kapcsolódó metódusokra” vonatkozó, EP0845124-es számon bejegyzett, 1996 óta létező szabadalom megsértésével vádolja a Google-t. 
 
Németországban felmerült annak a lehetősége, hogy minden platformon betiltják a Google térképszolgáltatását, ám ez túl drasztikusnak tűnik, hiszen jelenleg 4 millió német használja a szolgáltatást. A Google ügyvédje is azzal érvelt, hogy ha betiltják a Google Maps-et, az helyrehozhatatlan károkat okozna, hiszen azok, akik már egyszer átpártoltak a konkurenciához, nem térnek vissza többé.
 
Valószínűbb megoldásnak tűnik – amely a DLA hírügynökség jelentéseiből is kitűnik -, hogy a Microsoft licenszet fog kínálni a Google-nak saját szabadalmához. A Microsoft szóvivője a hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy ez egy lehetséges módja lehet a háború végetvetésének.
 
Egyelőre még nem tudni, mi lesz a végkifejlett, de már most több német tiltakozásként elrejtette házát a Google Maps utcanézetéről, ami azt mutatja, még ha nem is tiltják be a szolgáltatást, sokan elfordulnak majd tőle.
 
Forrás: Techchrunch.com, Slashgear.com