Hongkongi kutatók szerint a véltnél kisebb a súlya a "kínai Twitternek"

MTI Sajtóadatbank, 2013. március 14. 08:25

A hivatalosan regisztrált felhasználók kevesebb, mint fele használja a kínai Twitterként emlegetett Sina mikroblogot, az aktívan posztolók aránya pedig ezek egy százalékát sem éri el - állítják a Hongkongi Egyetem kutatói.

A meglepő jelentés készítői 30 ezer véletlenszerűen kiválasztott felhasználó mikroblog-bejegyzéseit elemezték. A kutatás során kiderült: a megfigyeltek több mint fele, mintegy 57 százalék egyáltalán nem posztolt mikroblogoldalán, ami vagy inaktív felhasználót vagy a marketingcégek által kreált, fiktív fiókokat sejtet.

A jelentés által felfedett aktivitási rátát a Sina által múlt év végén közzétett statisztikákra kivetítve kiderül: az 503 millió regisztrált felhasználóból csupán kevesebb, mint 220 millió körül alakul a valóságban is aktív mikroblogolók száma, heti rendszerességgel pedig alig 30 millió ember közöl bármit is a közösségi platformon. Ez az adat jelentősen csökkenti a Sina közvéleményt befolyásoló erejét, amit sokan meghatározó véleményformálóként és a kínai demokrácia első számú tereként könyvelnek el. 

 A kutatás készítői azt is kiemelik: az adatokat 2012 első felében gyűjtötték, azóta pedig a központi vezetés a korábbinál is szigorúbb szabályozásokat vezetett be. Minden új Sina-tagnak például saját névvel való regisztrálást tettek kötelezővé, a mikroblog cenzúrázását pedig a korábbihoz képest megerősítették. A változások a korábban gyakran posztolók aktivitását is visszavethették - sugallják a jelentés készítői.