Magyarországon is beköszöntött a BYOD-korszak

forrás: Prím Online, 2013. március 20. 12:01

A Cisco Magyarország felmérése szerint a hazai munkavállalók 60 %-a rendelkezik a munkahelyi hálózathoz csatlakoztatható mobileszközzel, és a vállalatok többsége engedélyezi is a hozzáférést.

A tavaly publikált globális BYOD (Bring Your Own Device) trendeket vizsgáló Cisco IBSG Horizons Study kutatásának eredményei a BYOD számos olyan előnyére világítottak rá, mint például a magasabb munkavégzési hatékonyság, a nagyobb munkavállalói elégedettség, és a költséghatékonyság. A nemzetközi kutatás tanulságainak ismeretében a Cisco Magyarország átfogó képet kívánt kapni a hazai tendenciákról is, ezért a februárban megrendezésre került Cisco Connect hálózati konferencián nem reprezentatív felmérés keretében igyekezett feltérképezni a BYOD trend hazai helyzetét.

Hazai BYOD körkép
Magyarországon is egyre több, üzleti célú, mobil eszközökre optimalizált alkalmazás érhető el. Minden eddiginél nagyobb számban viszik magukkal a felhasználók mobil eszközeiket a munkahelyükre, és egyre többször használják a mindennapi munkájuk során is ezeket az eszközöket. Ez a trend a BYOD, azaz, ”Használd saját eszközöd (Bring Your Own Device)”. A munkaadók egyre nyitottabbak a dolgozói mobil eszközök vállalati használatára, ugyanakkor a megfelelő szabályozás és felhasználói ismeretek hiányában ez a trend komoly biztonsági kihívást jelent a vállalatok IT-osztályai számára.

„A felmérés alapján elmondható, hogy Magyarországon is egyre elterjedtebb a BYOD, azonban a munkaadók és a munkavállalók számára nyújtott számtalan előny ellenére a hálózatok és az ezekhez használt biztonságos vagy annak vélt kapcsolatok kezelése komoly kihívást jelent mindkét fél számára. A BYOD mindennapi használatához mindenre kiterjedő szabályozás és megfelelő vállalati eszközök szükségesek, mely igényekre a Cisco a  Unified Access struktúrájára épülő megközelítéssel igyekszik megfelelő megoldásokat kínálni a vállalatok és a munkavállalók számára” – mondta György László, a Cisco Magyarország ügyvezető igazgatója.

A hazai kutatás legfőbb megállapításai
·    A válaszadók 60 %-a rendelkezik olyan mobil eszközzel, amellyel csatlakozni tud a céges hálózathoz, és el tud érni céges adatokat és alkalmazásokat. A vállalatok több mint felénél (53%) engedélyezik a céges hálózathoz való hozzáférést a munkavállaló saját tulajdonú készülékével.
·    A felmérésben résztvevők 43 %-a válaszolta, hogy a céges hálózatba csak biztonságos kapcsolaton keresztül tud belépni, 24 % bármilyen más kapcsolaton keresztül is tud csatlakozni, míg a válaszadók harmada nem tudja mennyire biztonságos a kapcsolat, amit a saját eszközén a munkaadói környezethez való csatlakozáshoz igénybe vesz.
·    A vállalati hálózatra való biztonságos belépéshez a felhasználók sokféle megoldást használnak, de a legtöbben valamilyen VPN kapcsolatot vesznek igénybe (49%). A Cisco által fejlesztett, egyszerű és felhasználóbarát VPN csatlakozást  biztosító Cisco AnyConnect klienst a válaszadók 14%-a említette. A felmérésben résztvevők 59 %-a ugyanakkor nem tudja, hogy milyen kapcsolatot használ a vállalati hálózatra való belépéshez, illetve 29 %-nak egyáltalán nincs távoli hozzáférése a vállalati infrastruktúrához.
·    A kutatás tanulsága szerint a távoli hozzáférések során az e-mail alkalmazásokat használják a legnagyobb mértékben (65,5%), ezt az irodai alkalmazások, és a naptár használata követi.
·    Biztonsági szempontból aggasztó adat, hogy a globális trendekhez hasonlóan csak a hazai vállalatok 56 %-nál van valamilyen szabályozás a mobil eszközök céges hálózathoz való hozzáféréséhez, és mindössze 8% tervezi, hogy hat hónapon belül kialakítja szabályrendszerét a trend kezelésére. A válaszadók 19 %-nál nincs semmiféle szabályozás, 18% pedig nem tudja, hogy létezik-e ilyen a vállalatnál.
·    A válaszadók 23 %-a szerint a vállalatok informatikai osztályának az adatforgalom növekedése fogja a közeljövőben a legnagyobb kihívást jelenteni. A második helyen – egyaránt 19%-kal – a biztonsági kérdéseket, illetve a mobil munkavégzést és a távmunkát említették. A felmérésben résztvevők 10 %-a gondolja, hogy a BYOD elterjedésével kapcsolatos problémák lesznek leginkább hatással az IT-osztály munkájára.

Mobileszközök és egységes hozzáférés vállalati környezetben

A Cisco Connect konferencián mutatták be a Cisco Unified Access architektúrán alapuló új Catalyst kapcsolókat és WLAN-vezérlőt, amelyek egyszerűbbé teszik a BYOD-modell megvalósítását, a felhasználói szabályok érvényesítését és a hálózati adminisztrációt, miközben optimalizálják a vezeték nélküli hálózat teljesítményét.
Korábban a vezeték nélküli hálózatok a vezetékes hálózatok kiegészítéseként kerültek kialakításra, ami két különböző, eltérő funkciókkal és szolgáltatásokkal rendelkező logikai hálózatot eredményezett. A helyzetet később tovább bonyolította, amikor a felhasználók egyre többféle eszközzel kezdtek csatlakozni a hálózathoz, ami megnehezítette az egységes hozzáférési szabályok megvalósítását, a dolgozók saját eszközeinek használatát segítő BYOD-megoldások támogatását, a hálózatbiztonság és a kompromisszummentes felhasználói környezet kialakítását.
A Cisco Unified Access stratégiája egy rendkívül biztonságos hálózati infrastruktúrában egyesíti a vezetékes és a vezeték nélküli hálózatokat, valamint a virtuális magánhálózatokat (VPN). A megoldás segítségével az egész hálózat egységes felügyelete és a biztonsági szabályzat kialakítása és betartatása is egy pontból oldható meg, megkönnyítve az üzemeltetést és az új szolgáltatások és szabályok bevezetését.