Az MSN Messenger vége, a támadások kezdete

forrás: Prím Online, 2013. március 21. 12:18

Microsoft nemrég jelentette be a népszerű IM kliens MSN Messenger leállását, amelyet a Skype vált fel. Azonban az MSN megszűnésével még a telepítő szoftverekbe rejtett rosszindulatú programok nem tűnnek el a kibertérben. A kiberbűnözők még mindig élnek a telepítőszoftveres trükkel: félrevezető domainneveket regisztrálnak, keresőmotorokon vásárolt szponzorált linkekkel, megtévesztve a felhasználokat az MSN telepítőnek álcázott vírusok telepítésekor.

Az MSN Messenger még mindig nagyon népszerű több országban; Microsoft információi szerint a szolgáltatásnak több, mint 100 millió felhasználója van világszerte, ebből körülbelül 30,5 millió Brazíliából. Ahogy az összes felhasználóra kiterjesztett átcsoportosítást tervezik, egyre nehezebb megtalálni a telepítő programot, így a brazil kiberbűnözőknek egyre könnyebben ejtik át  a felhasználókat, miközben ők a legális szoftvert keresik.

A Google-on való egyszerű MSN Messenger utáni keresésre az első találatként egy szponzorált link ugrik elő, amely egy rosszindulatú domain oldalra vezet, amelyen keresztül egy hamis telepítőprogrammal egy trójai vírust töltenek le a gyanútlan felhasználók.



A domain az alábbi hamis adatokkal regisztrált:



A következő tartalom látható, ha meglátogatjuk az oldalt: 



Itt látható a hamis MSN telepítő program:



Egyéb rosszindulatú domainokat is létrehoztak ugyancsak erre a célra, amelyek közül néhányat már sikeresen deaktiváltak:

•    baixarmsndownload.com.br
•    downloadmsnbaixar.com.br
•    msnmessengerlive.com.br

Hasznos információ: 2013 április 8-án végleg megszűnik a Microsoft MSN Messenger, ezért ezt követően kerüljük a program letöltését, mert az már nagy valószínűséggel egy rosszindulatú vírust fog tartalmazni.