Mars panorámakép eddig soha nem látott közelségből

Czipperer Dia, 2013. március 26. 14:36

Sokszor beszámoltunk már a Mars Curiosity rover által tett felfedezésekről, az általa készített képekről. Egy profi panorámafotós a rover fotóiból gigapixeles panorámaképet állított össze, amely a 360Cities oldalán megtekinthető.

Andrew Borrow, egy Tallinban élő panorámafotós készítette azt a 2 gigapixeles marsi panorámaképet, amely a 360Cities oldalán megtekinthető. A kép több száz fotó összeállításával készült, amelyeket összesen 17 kamera vett fel a Curiosity rover fedélzetéről.

 

Jeffrey Martin, a 360Cities alapítója így nyilatkozott: „Ez a legnagyobb panoráma tájkép fotó, amelyet világűrben készült felvételekből állítottak össze. Nagyon izgalmas másoknak is megadni a lehetőséget, hogy eddig soha nem látott közelségből és részletességgel megcsodálhassák a Marsot”.

 

A 360 fokos kép többféle kamerával készült, volt köztük 100 (Narrow Angel Kamera (NAC) 100 mm-es fokális hosszal) és 34 milliméteres lencséjű is (Medium Angle Kamera (MAC) 34 mm fokális hosszal), de ezek mindössze 2 megapixelesek voltak. Ez utóbbinak egészen prózai okai vannak: „A Földről a Marsra kellett szállítani ezeket a speciális méretű elektronikus kamerákat, valamint át kellett őket segíteni a sugárzáson és más veszélyeken ez annyit jelentett, hogy a NASA nem használhatott erre a célra akármilyen kamerákat.”

 

Íme a panorámakép Borrow tolmácsolásában egyenesen a Marsról!


Mars Gigapixel Panorama - Curiosity rover: Martian solar days 136-149 in Out of this World