Az amerikai felnőttek többet SMS-eznek vezetés közben

Czipperer Dia, 2013. március 29. 15:09

Egy amerikai felmérés (AT&T) szerint a felnőttek rosszabbak a tiniknél abból a szempontból, hogy többet SMS-eznek, chatelnek vezetés közben, mint a fiatalabb korosztály.

Amerikában az idősebb „bölcs” korosztály egy amerikai felmérés alapján többször ír SMS-t és vált üzenetet barátaival vezetés közben, mint a tinédzserek (a tengerentúl már 16 éves kortól lehet jogosítványt szerezni). Bár a különbség nem olyan hatalmas, 49% vs. 43%, az viszont érdekes, hogy három évvel ezelőtt még a megkérdezettek 60%-a válaszolta azt, hogy sosem SMS-ezik, és beszélget telefonján vezetés közben.

 

Lehet, hogy csak őszintébbek lettek, de az is állhat a dolgok hátterében, hogy három évvel ezelőtt sok felnőtt vezetőnek még nem volt okostelefonja, és a hagyományos telefonokkal nehézkesebb volt az üzenetváltás.

 

A válaszadók 98%-a egyébként tisztában van azzal, hogy nem biztonságos a volán mögött ülve üzenetet írni, de úgy látszik, ez nem túlságosan zavarja őket. És hogy miért teszik mindezt? Volt, aki egyszerű szokásnak titulálta – 43%, 22% szeret kapcsolatban maradni másokkal, 18% pedig arra hivatkozott, hogy ez produktívabbá teszi.

 

Rendben van, hogy tisztában vannak vele, hogy veszélyes ez a tevékenység, de vajon azzal is, hogy mennyire? Megdöbbentő, de a National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) rámutatott arra, hogy ez a fajta magatartás hatszor veszélyesebb, mint ittas állapotban vezetni.

 

Forrás: Mashable.com