Mi ösztönzi az online követőket?

Czipperer Dia, 2013. április 2. 09:58

Az Ipsos friss felméréséből kiderül, mi bizonyul hatásosnak a like-olók figyelmének felkeltésében. A márkatulajdonosoknak az ösztönzés szempontjából több minden is segítségükre lehet.

Nem elég megszerezni az online követőket, meg is kell tartani őket – talán az utóbbi még nehezebb. Az Ipsos nemzetközi kutatása rávilágít azokra, amelyek leginkább ösztönzik a követőket.

 

A felhasználók szeretik a törődést, ha érzik, hogy fontosak. Ez pedig leginkább úgy érhető el, ha megpróbálunk a felhasználó fejével gondolkodni. Vajon minek örülne leginkább? Hogyan éreztethetjük, hogy valóban fontos számunkra?

 

A felmérés szerint az ösztönzés terén leginkább a nyereményjátékok aratnak elsöprő sikert, hiszen az általuk szeretett márka termékéhez juthatnak hozzá – könnyedén, ingyen. Ugyanilyen fontosnak bizonyul – átlag 52%, Magyarországon 61% , hogy adjunk lehetőséget véleménynyilvánításra, legyen szó új vagy már bevezetett termékről.

 

Egy másik húzóerő a kedvezményeket biztosító kupon vagy ingyenes termék, amely nemzetközi szinten 50% reagálást mutat a magyar 46% , tehát érdemes ezen a területen is próbálkozni, ha van rá lehetőség.

 

Szintén ösztönzően hatnak a vicces, érdekes megoldások – 34%-ból vált ez ki érdeklődést mind a nemzetközi porondon, mind itthon. Ezeket pedig szívesen osztják meg ismerőseikkel, barátaikkal is, amely szintén ilyen arányt mutat, mi, magyarok pedig valamivel jobban szeretjük a „share” funkciót (36%).

 

A megkérdezettek közel egyharmada (30%), itthon pedig az egynegyede (22%) számára az is fontos tényező, hogy kap-e visszajelzést levelére, érzi-e a törődést. Többen azt is értékelik, ha válaszolnak a kommentekre: bár ez az arány nálunk alacsonyabb – 28% vs. 18%.