Kibertámadás-elhárító különleges osztagot állított fel a tokiói rendőrség

MTI Sajtóadatbank, 2013. április 2. 12:40

A japán kormányzati szerveket ért internetes támadások számának növekedése miatt kibertámadás-elhárító különleges osztagot hozott létre a tokiói rendőrség kedden, és az országos rendőr-főkapitányság is hasonló egységeket készül alakítani - jelentette az NHK japán televízió.

Az osztag feladata, hogy megvédje a japán kormányzat és az üzleti élet központjának számító főváros kulcsfontosságú infrastruktúráját az egyre szaporodó kibertámadásoktól. Az egység többek között a kormányzati szervek, a védelmi iparban érdekelt cégek, valamint a japán energiaszolgáltatók védelmére összpontosít majd. A tokiói rendőrség reményei szerint az osztag megalakításával idén fordulópontot vehet a kiberbűnözés elleni harc, amelyben eddig az internetes támadások elkövetői állnak nyerésre. Az országos rendőr-főkapitányság 12 további regionális központban készül létrehozni hasonló egységeket, amelyekben összesen 140, magáncégektől felvett, a kibervédelemben való jártasságuk mellett angolul, kínaiul, koreaiul és oroszul jól értő szakembereket fognak alkalmazni.
 

Az elmúlt két évben a japán parlament, a külügyminisztérium, a belügyminisztérium, a pénzügyminisztérium, a földművelési, erdőgazdálkodási és halászati minisztérium, az űrhivatal, valamint számos japán diplomáciai képviselet számítógépeiről loptak el bizalmas adatokat az interneten keresztül. Emellett több, a védelmi iparban érdekelt cég, köztük a Mitsubishi Heavy Industries, az IHI és a Kawasaki Heavy Industries is internetes támadások céltáblájává vált.
 

A támadások száma különösen tavaly ősszel, a Kína és Japán közti szigetvita elmérgesedésekor ugrott meg. A japán hatóságok szerint az internetes adatlopások mögött elsősorban Peking állhat, miközben egy amerikai cég a közelmúltban azzal vádolta meg a kínai hadsereget, hogy kiterjedt internetes kémtevékenységet folytat. A Japánnal szemben ellenséges Észak-Koreát is hasonló vádak érték a napokban, miután több dél-koreai cég szervereit bénították meg a kommunista országból érkező támadások.