Kis Zsenik Klubja : A legnagyobb citromerőmű

forrás: Prím Online, 2013. április 28. 10:38

Április 27-én az első hazai oktatási és ismeretterjesztő csatorna Guinness rekordot állított fel: a gyümölccsel működtetett legnagyobb erőmű kategóriában döntötték meg a fennálló rekordot. A kísérlethez 1500 citromot használtak, s a termelt árammal egy telefont is fel lehetne tölteni. Az erőmű nem először épült fel, és később is látható lesz egy tavasztól őszig tartó roadshow keretében.

A DaVinci Learning csatorna célja, hogy megkedveltesse a tanulást és a természettudományokat nézőivel. Ezért indult útjára s Kis Zsenik Klubja roadshow, melynek első állomásán márciusban felépült a legnagyobb gyümölccsel működtetett erőmű. Ezzel több rekord is megdőlt (méret, gyümölcsök száma, működőképesség, magyarországi csúcs), de a gyümölcserőmű teljesítménye nem volt nagyobb a jelenleg fennálló Guinness rekordnál.

A roadshow második állomásán Budapesten a Campona üzletközpontban viszont sikerült rekordot dönteni!  A gyümölccsel működtetett legnagyobb erőmű kategóriában szombaton a csatorna nézői közreműködésével Guinness rekord született! Az erőmű 1500 citromból, hat panelből, 15 cellából és közel 90 méter elektródból állt, és 1,1 W teljesítménnyel működött – ezzel megdőlt a jelenleg fennálló 1W-os rekord, amit egy krumplikból összeállított akkumulátor tartott. Az 1,1 W elég például egy ledsor megvilágítására, vagy egy mobiltelefon feltöltésére. Szombaton minden érdeklődő megtudhatta, hogyan tud áramot termelni a citrom, milyen kémiai reakció zajlott le a szerkezetben, és részese lehetett a rekord kísérletnek is. Volt szórakoztató fizika show, éneklő csövek, égnek álló hajak, örvényáramok és egyéb kísérletek.

A Da Vinci Learning csatorna célja, hogy a nézőket játékosan ösztönözze arra, hogy részt vegyenek a felfedezés örömében. Az erőmű egyrészt a teljesítmény és a méret összefüggéseire világít rá, de a környezetvédelem és energiatakarékosság kérdéseit is felveti. Emellett arra is ösztönöz, hogy képletek helyett sokszor könnyed formában, interaktív módszerekkel jobban motiválhatók a gyerekek, így a játékos formában való tanulást népszerűsíti. A kísérletben használt citromok a szegedi biogáz erőműbe kerülnek.

A citrommal működtetett legnagyobb erőművet ezt követően több városban is felépítik a Kis Zsenik Klubja roadshow keretében, így az érdeklődők közérthető formában ismerkedhetnek a fizika és a kémia kérdéseivel. A roadshow állomásai: Győr, Szeged, Szekszárd, Jászberény.

http://hu.kids.da-vinci-learning.com/