Forgalmazásra kész a világ első 3D nyomtatóval előállított lőfegyvere

MTI Sajtóadatbank, 2013. május 6. 08:53

A világ első, 3D printerrel kinyomtatható kézi lőfegyvere CAD-fájljainak internetes terjesztését tervei szerint a hét elején kezdi el a Defense Distributed nonprofit csoport - közölte vasárnap internetes kiadásában a Forbes magazin.

A Liberator elnevezésű lőfegyver a fém ütőszeg kivételével teljes egészében műanyagból készül. Tizenhat prototípusát ABS-műanyagból, a Stratasys cég által forgalmazott Dimension SST háromdimenziós nyomtatón állították elő. A variálható kaliberű fegyver szabványos lőszerek kilövésére alkalmas. Annak érdekében, hogy a fegyvert a vonatkozó törvényi előírások értelmében a fémdetektorok képesek legyenek kimutatni, a beleépítendő alkatrészek közé tartozik egy mintegy 170 grammos acéldarab is.


Kényes kérdéseket vet fel ugyanakkor az a lehetőség, hogy a Defense Distributed által a Defcad.org oldalon hozzáférhetővé teendő fájlokat, elvben legalábbis, mindenki saját belátása szerint, akár illegálisan, regisztrációs szám és háttérellenőrzés nélkül kinyomtathatja.


A Defense Distributed csoportot, amely márciusban kapta meg a lőfegyverek gyártásához szükséges szövetségi engedélyt, Cody Wilson, a Texasi Egyetem 25 éves joghallgatója alapította. Azt a célt, hogy kifejlessze a világ első, háromdimenziós nyomtatóval előállítható lőfegyverét, nyolc hónappal ezelőtt tűzte ki célul.

 


"Mindenki a 3D nyomtatók forradalmáról beszél. Nos, mit hittek, mi történik majd, ha mindenkinek lesz ilyen eszköze?" - kérdezte a múlt hét elején a Forbesnak nyilatkozva Wilson.


"Látni akarom, hogy milyen potenciál rejlik ebben az eszközben, tud-e fegyvert nyomtatni" - tette hozzá.


Wilson programja, amely a lőfegyverekre és az információ cenzúrájára vonatkozó jogi szabályozás határait feszegeti, éles vitát váltott ki az Egyesült Államokban. A Defense Distributed egyebek között több katonai típusú fegyver alkatrészét tette háromdimenziós nyomtatón előállíthatóvá.


A Stratasys cég, miután megtudta, hogy mire használja a Defense Distributed a tőle bérelt nyomtatót, tavaly decemberben lefoglalta a berendezést.


Steve Israel New York-i képviselő törvénymódosítást terjesztett elő, amely a 3D nyomtatókon elkészíthető fegyverekre is kiterjesztené a fémdetektorok által észlelhetetlen lőfegyverekről szóló törvény rendelkezéseit.