Kik alkotják a nem internetezők táborát?

Czipperer Dia, 2013. május 10. 08:50

Bár a lakosság nagy része már használja az internetet, még így is akadnak sokan, akik még nem mélyedtek bele a világháló rejtelmeibe. Köztudott, hogy főként a fiatal korosztály lóg a neten, de végzettség szerinti eltérések is mutatkoznak – derül ki az NRC felméréséből.

Jelenleg a 15-69 év közötti lakosság körében az internethasználók aránya 63%, kicsit szűkítve a szegmenset, a 18-49 év közöttiek 76%-a használja az internetet. Ez is azt mutatja, hogy a fiatalabb korosztály aktívabb online. De nem csak ilyen különbségek mutatkoznak, hanem végzettség alapján találunk eltéréseket.

 

Míg az internetező 18-69 évesek 62%-ának van legalább érettségije, addig a nem internetezők alig több mint egyötödéről mondható el ez, diplomást pedig alig találunk közöttük.

 

Bár csupán az életkort tekintve is látszik az 50 év felettiek lemaradása ezen a téren: csupán az ötven év felettiek egyötöde netezik, míg a nem használók háromnegyed már túl van a hatvanon.

 

Végzettség és kor szerint nézve pedig az rajzolódik ki, hogy az 50 évnél idősebb, alapfokú végzettséggel rendelkezők csupán 6 százaléka internetezik, miközben a nem internetezők aránya megközelíti az 50 százalékot. Vagyis a végzettség szerinti különbségek is relevánsak, de általánosságban elmondható, hogy az idősebb korosztály nem használja az online teret.

 

 

Forrás: NRC