Innovációs platformba tömörül kilenc hazai infokommunikációs vállalkozás

MTI Sajtóadatbank, 2013. május 10. 07:19

Innovációs platformba tömörül kilenc hazai infokommunikációs vállalkozás az Európai Unió Innovációs és Technológiai Intézete (EIT) budapesti társult tagjával; a platform célja a tudásmegosztás, valamint a kutatási, szakmai és képzési együttműködés - közölte az EIT ICT Labs Magyar Nemzeti Társult Csomópont.

A platform tagjai "gazella", azaz gyors növekedésű vállalatok, amelyek hagyományosan együttműködnek az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Informatikai Karával és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Villamosmérnöki és Informatikai Karával. Az együttműködéshez a vállalatok mellett, az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége(IVSZ) is csatlakozott.
 

Horváth Zoltán, az ELTE Informatikai Kar dékánja, az EIT ICT Labs Magyar Nemzeti Társult Csomópont vezetője a közleményben kiemelte: az újonnan létrejött platform célkitűzése, hogy a Magyarországról kiindult, már nemzetközi piacokon is sikeres vállalkozások erősségeit összekapcsolja, és a további kutatás-fejlesztési programok érdekében együttműködést kezdeményezzen a piaci szereplők között.
 

Az innovációs együttműködés szorosan kapcsolódik az EIT ICT Labs nemzetközi célkitűzéséhez, amelyben ezer technológia-intenzív kis- és középvállalkozás bevonása, valamint húsz sikeres európai vállalkozás létrehozása szerepel. Az EIT ICT Labs Magyar Nemzeti Társult Csomópont az európai informatikai tudományos és innovációs közösség egyetlen kelet-közép-európai tagja, feladata a régióban található vállalkozások megszólítása és bekapcsolása az intézet tevékenységeibe.
 

A platform tagjai a beszédfelismerő rendszereket fejlesztő AITIA, az okostelefon alkalmazásokat fejlesztő Atrecto, a űrtávközlési eszközöket gyártó Bonn Hungary, a funkcionális programozási nyelvek területén tanácsadóként működő Intellifactory, a több terabájtos adatmennyiségek hatékony kezelésére összpontosító BInergy, új generációs infokommunikációs megoldásokat kínáló NETvisor, a vezető IT-biztonsági szoftverfejlesztő BalaBit, az online és mobilbanki szolgáltatásokat szállító IND, a újszerű prezentációs eszközt fejlesztő Prezi, valamint az infokommunikációs szektor vállalkozásainak képviselőjeként az IVSZ.