Törölték egy kritikus író és blogger mikroblogfiókjait a kínai hatóságok

forrás: Prím Online, 2013. május 15. 08:45

Előzetes figyelmeztetés nélkül törölték egy kormány-kritikus író és blogger mikroblog-fiókjait a kínai hatóságok - a mikroblogolók szerint célzott elhallgattatásról van szó.

Az idén 39 éves, 2008-ban a Man ázsiai irodalmi díj jelöltjeinek listájára is feljutó Hao Csün, vagy ismertebb nevén Murong Hszüe-cun a "kínai Twitterként" is emlegetett, tavaly év végén már 380 milliónál is több felhasználót jegyző Sina mikroblog "hírességei" meghatározó alakjának számított. A bloggernek év elején több mint 1,85 millió követője volt, aktuális társadalmi kérdésekről, kínai vezetésről, korrupcióról és cenzúráról szóló bejegyzéseit gyakran tízezrek továbbították alig pár óra leforgása alatt.
 

Murong felhasználói fiókjait a hét végén két másik mikroblogról is törölték, s lehetetlenné tették ismételt regisztrációját. Az író korábbi nyilatkozataiban úgy fogalmazott: a mikroblogok és a technológia a demokrácia felé tolja a kínai társadalmat is, amely "hosszú és keserves" út után elérkezik majd egyszer oda.
 

A Kína-szerte és nemzetközileg ismert és elismert író és véleményvezér követői kemény kritikával válaszoltak annak "eltűnésére", Murong rajongói klubot létrehozva már egy nappal annak kitiltása után. A felháborodott mikroblogolók azt hangoztatták: nem adják fel a véleményük szabad kifejezéséért folytatott harcot, "minden kitiltott Murong helyett ezer másik jön majd" - írta egyikük.
 

Több befolyásos mikroblogoló, így például a 40 millió követőt magáénak tudó Kaj Fu-li, a kínai Google korábbi vezére is sajnálatát fejezte ki, mondván, az író fiókjának törlésével a Sina mikroblog minősége sérül. Kaj mellett több más, milliós követőszámmal rendelkező véleményvezér is úgy fogalmazott: maga is jobban oda fog figyelni, mit tesz közzé a közösségi felületen. Mások arra hívták fel a figyelmet, hogy a korábbi hetekben több befolyásos mikroblogoló fiókját is bezárták, miután a kínai vezetés május elején fokozott harcot hirdetett a pletykák terjesztői ellen. Valójában a dolgok valós oldalára rámutató értelmiségiek ellehetetlenítése zajlik - fogalmaz élesen egy mikroblogoló.