KMOP projektet zárt a NanGenex Zrt.

forrás: Prím Online, 2013. május 21. 10:14

A NanoAktív hatóanyagok fejlesztését, azok biológiai hatásvalidációs vizsgálatát célzó, közel 126 millió forint összköltségű projekt az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség több mint 70 millió forintos támogatásával valósult meg.

A cég által kifejlesztett áramlásos kémiai technológia segítségével a projekt keretén belül 9 különböző, eredeti formájában rosszul oldódó gyógyszermolekula NanoAktív változata került kifejlesztésre. Az eljárás lényege az, hogy jelentősen javítja az originális hatóanyag alapvető fiziko-kémiai tulajdonságait (oldhatóság, oldódási sebesség stb.), mely változások hatására a molekulák farmakokinetikai tulajdonságai is megváltoznak. Szájon át történő gyógyszeralkalmazás estén például gyorsabb, teljesebb felszívódást érhetünk el, vagy csökkenheti a gyógyszer-étel interakciót,azaz javítja a gyógyszer hatásosságát.

 

A fejlesztések eredményeként létrejött 9 új generációs NanoAktív hatóanyag mindegyike megnövekedett oldhatósággal és permeabilitással, egyedi nanostruktúrált szerkezettel és megfelelő stabilitással rendelkezik. A vizsgálatok kiterjedtek mikrobiológiai tesztek elvégzésére is, melyek segítségével bizonyítást nyert, hogy a létrehozott NanoAktív hatóanyagok az áramlásos kémiai technológiának köszönhetően nemcsak orális gyógyszerkészítményekké, hanem akár steril parenterális (injekciós) gyógyszerformákká is fejleszthetők.

 

A gyógyszerformába történő feldolgozás során a korábban rosszul nedvesedő és oldódó hatóanyagokból kiválóan diszpergálható porkeveréket és tablettát sikerült előállítani.

 

A projekt során klinikai vizsgálatban igazolták, hogy az alternatív nanotechnológiai eljárással készült NanoAktív™ hatóanyag és a kereskedelmi forgalomban nanokristály formájában megtalálható hatóanyag bioekvivalens, azaz a vizsgált pácienseknél pontosan ugyanazt a hatást fejti ki. A technológia révén azonban az előállítási költségek nagymértékben csökkenthetők, elérhetővé téve a gyógyszert minden beteg számára.

 

Az Európai Unió Bizottsága, valamint a Magyar Kormány által meghatározott fenntarthatósági irányelveket figyelembe véve a projekt során a társaság gondot fordított a környezetvédelemre és az esélyegyenlőség javításának horizontális szempontjaira is, amely szintén közvetett értékeket teremtett mind a cég, mind általánosan a magyar gazdaság számára.

 

További információ található a hivatalos oldalon.