Kontroll nélkül az alkalmazottak applikációi

forrás: Prím Online, 2013. május 22. 08:09

Köztudott, hogy a harmadik féltől származó alkalmazások korlátozása növeli a vállalatok és munkaállomásaik biztonságvédelmi hatékonyságát. A Kaspersky Lab és a B2B International közös felméréséből azonban kiderült, hogy a figyelmeztetések és veszélyek ellenére a vállalatok 57 százaléka nem alkalmaz semmilyen speciális korlátozást, amely az alkalmazottak applikációit érintené.

A kiberbűnözők napról napra újabb és újabb trükköket vetnek be annak érdekében, hogy megfertőzzék a vállalati infrastruktúrákat. Ennek egyik legnépszerűbb eszköze a passing malware alkalmazás, amelynek futtatása esetén a vállalat teljes hálózati rendszere veszélyeztetett helyzetbe kerülhet. Az ilyen és ehhez hasonló incidensek a védelmi rendszerek telepítésével és kiépítésével elkerülhetők. Ennek ellenére – a felmérés szerint - a vállalatok többsége (17%) nem is tervezi, hogy a jövőben ellenőrzi az alkalmazottak által használt alkalmazásokat.

2012-ben már készült hasonló felmérés, ahol a külső eszközök és adathordozók vállalati alkalmazását vizsgálták a Kaspersky Lab kutatói. A felmérésből kiderült, hogy a vállalatok mindössze 44 százaléka fordít kellő figyelmet az említett biztonságvédelmi problémákra. Továbbá a szakemberek kimutatták, hogy a vállalatok további 17 százaléka nem foglalkozik a kérdéssel, valamint egyáltalán nincs tisztában a technikai újításokkal és megoldásokkal. Miközben a rosszindulatú vírusok tovább terjedtek a hordozható eszközöknek köszönhetően. Ennek köszönhetően az elmúlt évben a Kaspersky Lab szakemberei több mint 3 milliárd helyi támadási kísérletet akadályoztak meg, amelyet a munkavállalók és munkáltatók felkészületlensége okozott.

Kaspersky Lab: végpontvédelmi megoldások

A Kaspersky Lab végpontvédelmi megoldásai védelmet nyújtanak a kártékony programok ellen és korlátozzák a szabadidős alkalmazások használatát munkaidőben, mint például a játékokat és a torrent letöltéseket. Továbbá megakadályozza az illetéktelen és veszélyes kapcsolatokat, valamint csökkenti az adatszivárgás kockázatát, amelynek köszönhetően minimalizálható a munkaállomások biztonságvédelmi fenyegetettségei. A web szabályozás továbbá lehetővé teszi akár a teljes korlátozást is, valamint lehetőség van időkorlát beállítására is bizonyos weboldalak látogatása esetén, amely garantálja az extra védelmet a hamis és csaló weboldalakkal szemben.