Törökbálintról Hawaiira tart a Puli holdjáró

forrás: Prím Online, 2013. május 31. 10:13

A törökbálinti Telenor Ház adott otthont a Puli Space sajtótájékoztatójának, ahol a csapat beszámolt a MARS2013 terepszimuláció eredményeiről. A Google és az XPRIZE Alapítvány nemzetközi holdversenyén résztvevő magyar holdjáró 2013. februárját az Észak-Szahara mostoha körülményei között töltötte, míg a csapat mérnökei műholdas kapcsolaton keresztül a budapesti Városházáról irányították. A küldetés bécsi kiértékelő konferenciája szerint a Puli kiválóan teljesített a sivatagban és idén novemberben már a NASA által is használt Hold-analóg Hawaii PISCES központban tervezik tesztelni.

A rover földi prototípusa a Google Lunar XPRIZE versenyfeltételei között szereplő alapkövetelményeket a földi körülmények között könnyedén teljesítette: megtett 500 métert a sivatagban, panorámaképet készített és megközelítőleg 1 Gbyte adatot továbbított a Küldetésirányító Központba. Dr. Pacher Tibor, a Puli vezetője elmondta: „Igen sikeres programot zártunk, és talán a legfontosabb területen, a küldetésirányítási folyamatok megszervezésében és lebonyolításában is kiválóan teljesített a csapat. Remélem, hogy ősszel már Hawaiiról twittelhet a Puli Magyarországra!”



A Telenor a munkatársai számára szervezett, innovációt támogató rendezvényre hívta meg a Puli Space csapatát, hogy az ő teljesítményükön keresztül mutassa meg, milyen eredményeket hozhat a találékonyság, a technológia és mérnöki tudás. Az egész napos programon új utakat és innovatív megoldásokat mutattak be, amelyek elősegítik, hogy a munkatársak minél hatékonyabban fókuszáljanak, céljaikra és az eredményességre koncentráljanak a kiélezett versenyben. A kis és nagy Puli prototípusokat Telenor dolgozói is kipróbálhatták, laptopról és táblagépről irányították.

Takács Zoltán, a Telenor Digitális Szolgáltatásokért felelős vezérigazgató-helyettese a rendezvényen elmondta: „A Puli Space projektje nagyon jó példa arra, hogy valós eredményt csak így érhetünk el: koncentráltan, innovatívan, folyamatosan nyitottan az új lehetőségekre, megoldásokra. Az ő lelkesedésük, odaadásuk, mérnöki tudásuk, profi munkájuk lehetővé teszi, hogy a Puli eljusson a Holdra, és egyúttal inspirál minket, hogy mi is ugyanígy dolgozzunk minden nap. A Puli Space csapata bebizonyítja: semmi nem lehetetlen, határ a csillagos ég! Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy a Puli Space projektet támogathatjuk mobilkommunikációs eszközökkel, és ezzel hozzájárulhatunk a sikereihez.”

További információ és kapcsolat a Puli Space Technologies-ról:
www.pulispace.com
www.googlelunarxprize.org