SAP-SUSE: a 14 éves együttműködés tovább erősödik

Czipperer Dia, 2013. június 4. 16:01

A SAP és a NetIQ Novell SUSE már több mint 14 éves partnerségben áll egymással, amelynek legújabb eredményeit sajtótájékoztatón ismertették. A két cég közös fejlesztései a memóriaalapú számítástechnika irányába mutatnak.

Mindkét vállalat hisz abban, hogy az aktuális piaci trendeket követve érhetnek el valódi eredményeket, így a Gartner 2013-as előrejelzése a legfontosabb területeket illetően mérvadó számukra. Az elsők között említi a memóriaalapú számítástechnikát, amely az üzleti innovációban eddig feltáratlan lehetőségeket nyit. A „real-time” adatfeldolgozás valósággá vált: a korábban napokat, órákat igénybe vevő folyamatok akár másodpercek alatt végrehajthatók, ezzel teljesen valós idejűvé téve a folyamatokat.

                                                                

A SAP memóriaalapú platformját, a HANA-t a mobilitás és az üzleti szemlélet hívta életre. A HANA a valós idejű információfeldolgozást nyújt, elősegítve ezzel a gyors és rugalmas döntéshozatalt. A technológia pedig csökkenti az IT-üzemeltetési költségeket. A vállalat a jövőben minden termékét erre az alapra ülteti át.

 

Ablonczy Balázs, a SAP Hungary Kft. ügyvezető igazgatója sikeres példákat is felsorakoztatott. A HANA rendszere Tokióban a taxi közlekedés valós idejű figyelésével egyidejűleg akár 3 terrabyte adatot is kezel, néhány másodpercenként frissülő adatokat szolgáltatva a taxikról, útvszinyokról. 

 

Biztos sokaknak ismerős a következő példa: egy népszerű áruházlánc metróaluljárókban elhelyezett plakátjai, amelyeken QR-kódokat találunk, melyek segítségével ételt rendelhetünk otthonunkba. Itt is elengedhetetlen a valós idejű adatkezelés, hiszen számos rendelés egyidejű, pontos feldolgozására van szükség minél kevesebb idő alatt. 

 

 

És hogy kerül a képbe a SUSE? Mára már több mint 16 ezer SAP ügyfél használ Linuxot, 70%-uk pedig a SUSE Linux Enterprise szerver mellett döntött. A SAP fejlesztési platformként is a SUSE-t választotta, hiszen az alacsony költségek mellett nagy teljesítményt és magas rendelkezésre állást biztosít.

 

Már létezik a SAP futtatására optimalizált Linux verzió is (SUSE Linux Enterprise Server for SAp Applications), amely a speciális rendszermódosításoknak köszönhetően ideális alapot nyújt a SAP alkalmazások, komponensek futtatásához. Emellé a SUSE támogatást és képzést is biztosít az ügyfeleknek, ahol folyamatos támogatást kapnak az üzemeltetéshez, valamint megtanulják kezelni a rendszert.

 

 

A partnerprogram keretében a SUSE az SAP értékesítési partnereinek is támogatást nyújt az SAP Business One, version for SAP HANA forgalmazásában. A képzési segít az ügyfeleknek, hiszen az értékesítési partnereknek biztosít tudásanyagot és eszközöket a SUSE Linux Enterprise Server sikeres telepítésével, kezelésével és támogatásával kapcsolatos feladatok ellátásához.