Újabb közbeszerzési felhívást tett közzé a NISZ a GSM-R projekthez

MTI Sajtóadatbank, 2013. június 8. 09:46

A GSM-R vasúti kommunikációs projekt megvalósításához kapcsolódóan független mérnöki feladatok ellátására írt ki közbeszerzést a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ)

A nyertes pályázónak a GSM-R projekt megvalósítása során műszaki ellenőri és beruházás-felügyeleti feladatokat kell majd ellátnia. Feladata a GSM-R rendszer szállítására szerződést kötött vállalkozók tervezési és kivitelezési tevékenységének műszaki ellenőrzése, munkájuk összehangolása és ellenőrzése, előrehaladási jelentések készítése, az ajánlatkérő folyamatos tájékoztatása és döntéseinek végrehajtása.
 

A GSM-R projekt célja, hogy megteremtse a nemzetközi vasúti forgalom átjárhatóságát, valamint növelje a közlekedés biztonságát és hatékonyságát.
 

A kormány 2012. novemberi döntésében a NISZ Zrt.-t jelölte ki a GSM-R rendszer megvalósítójának, és az ezzel összefüggő támogatás kedvezményezettjének. A NISZ Zrt. hatáskörébe tartozik a tervezésre, a kiépítésre és az implementációra vonatkozó közbeszerzési eljárás lebonyolítása.
 

A projekt első pályázati kiírása 2012. december végén jelent meg. A NISZ Zrt. az idén március 4-én közölte, hogy a négy induló közül három pályázóval kezdi meg a tárgyalásokat a vasúti kommunikációs hálózat kiépítésére. Ezek a következők: a Kapsch CarrierCom Kft. és MVM Ovit Országos Villamostávvezeték Zrt. közös pályázóként, a Nokia Siemens Networks Kft., valamint a SELEX Electronic Systems S.p.A. és Huawei Technologies Híradástechnikai Kft. szintén közös pályázóként. A tárgyalásos eljárás lezárása után a nyertes pályázóval a tervek szerint 2013 első félévében kötik meg a szerződést.
 

Az idén május 4-én jelent meg a GSM-R projekthez kapcsolódó második pályázat az optikai kábelhálózat szállítására.