Három telefontársaságtól és hitelkártya-szolgáltatóktól is gyűjtött információt az NSA

MTI Sajtóadatbank, 2013. június 8. 09:49

Három vezető amerikai telefontársaságra, valamint internet-szolgáltatókra terjedt ki az elektronikus hírszerzésre szakosodott amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) titkos adatgyűjtése, amely emellett hitelkártyás tranzakciókat is katalogizált - írta pénteki lapszámában a The Wall Street Journal.

Az NSA megfigyelése a Verizon mellett az AT&T és a Sprint Nextel előfizetőinek híváslistáira is kiterjedt. Ez azt jelenti, hogy az amerikaiak nagy többségének telefonálással kapcsolatos adatai a hírszerző ügynökséghez kerülnek. Az AT&T-nek 107,3 millió mobil és 31,2 millió vezetékes, a Verizonnak 98,9 millió mobil és 22,2 millió vezetékes, a Sprintnek pedig összesen 55 millió előfizetője van.
 

A három cég emellett internetszolgáltató is. Ezek, valamint más online kommunikációs cégek hálózatán az NSA az e-mail-forgalmat, valamint a kereséseket vette megfigyelés alá. Nyilvántartásba vette a  hitelkártya-szolgáltatók által rögzített tranzakciós adatokat is.
 

A The Wall Street Journal forrásai ugyanakkor nem tudták megerősíteni, hogy az internetes és a hitelkártya-forgalom megfigyelése jelenleg is folytatódik-e.
 

A lap kormányzati és kongresszusi politikusokat idézve rámutatott, hogy az intézményesített adatgyűjtés nem terjed ki a kommunikáció tartalmára, és hogy a 2001. szeptember 11-i terrortámadások nyomán elfogadott törvények értelmében a gyűjtés törvényes.
 

A The Guardian című brit napilap szerdán, majd az amerikai média csütörtökön még csak arról a titkos bírósági utasításról számolt be, amelynek értelmében a Verizon telefonhívásokra vonatkozó adatok millióit szolgáltatta be az NSA-nak. A The Wall Street Journal pénteken az NSA akcióit ismerő emberekre hivatkozva közölte információit.