Magyarország is építi innovációs ökoszisztémáját

MTI Sajtóadatbank, 2013. június 12. 11:51

A kockázati tőkeprogram már működik, a technológiai inkubátorprogram mától él, viszont hiányzik az egyetemi körből kikerülő vállalkozások rendszere, valamint az ipari alkalmazott kutatás - így vázolta a magyar innovációs ökoszisztémát Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti, és gazdaságstratégiáért felelős államtitkára az Innotrends Hungary 2003 nevű nemzetközi konferencián és szakkiállításon tartott előadásában kedden Budapesten.

Az alkalmazott kutatások visszafogottsága jellemzi az uniót is, ezért a 2020-ig tartó következő költségvetési ciklusban 72 milliárd euró támogatás jut erre - mondta Diego Canga Fano, az Európai Bizottság iparral és vállalkozással foglalkozó alelnökének kabinetfőnöke.
 

A kockázati tőke és az inkubátor bevezetése az innovációba izraeli ötlet, miután ott jól működött, Magyarország a sorban a negyedik ország, amely átvette azt - mondta Cséfalvay Zoltán. Az államtitkár kifejtette, hogy az állam feladata az alapkutatás, majd az innovációs folyamat minél inkább közelít a termék felé, annál inkább vállaljon szerepet abból a magántőke.
 

Az adatokat ismertetve az államtitkár megemlítette, hogy az egyetemek és nagyvállalatok versenyképességi együttműködésére, 3 évre 22 milliárd forint állami támogatás jutott. A kockázati tőke - Jeremie - program első két részére 63 milliárd forint jut, ebből 17 milliárd már az induló vállalkozásoknál van. A harmadik fázis végén a támogatás túl lesz a 72 milliárd forinton.
 

A konferenciát és szakkiállítást rendező Nemzeti Innovációs Hivatal megbízott elnöke, Korányi László az induló, innovatív vállalatok fontosságát amerikai példával illusztrálta. Ott évi 3 millió munkahelyet hoznak létre ezek a társaságok, miközben a hagyományos vállalatok inkább leépítenek. Tavaly az USA-ban 500 ezer applikációfejlesztő működött a nagyvállalatok környezetében, holott pár éve, még nem is létezett az ilyen tevékenység.
 

A Microsoft ingyen ad szoftvereket induló vállalkozásoknak, illetve a világ több országában működtetnek inkubátor programot - erről  Elisa Sass, régiós startup menedzser beszélt a konferencián.