Van Gogh kiállítás 3D-ben a Samsunggal

Czipperer Dia, 2013. június 13. 14:02

A VAM Design Center ad otthont a „Vincent Van Gogh álmai” kiállításnak, ahol a résztvevők több, digitálisan felújított alkotást 3D-ben is élvezhetnek a Samsung jóvoltából. Ennek apropóján itt mutatkozott be napokban a vállalat UHD televíziója, az S9 is, mely jelenleg a piac legnagyobb Ultra HD felbontású modellje.

A helyszín teljesen megfelelő volt a különleges vendégnek, hiszen az S9, ahogy a Samsung fogalmazott: „a valódi műalkotás, időtálló design és teljesítmény találkozása”. Igazi áttörés a piacon, hiszen hihetetlennek tűnő felbontású képeket szolgáltat (3840x2160), páratlan minőségben.

 

 

A készülék 85 colos, vagyis 216 cm-es képátlóval rendelkezik, ehhez pedig egy hagyományos és minimalista dizájn társul. Falra is szerelhetjük, de akár kedvünkre mozgathatjuk a keretben is, mely a nem mindennapi méretekkel rendelkező képernyőt öleli körül. A súlya sem átlagos, kb. 100 kg-ot nyom, vagyis egyedül elég nehezen lehetne elmozdítani a helyéről. Mint ahogy azt később megtudtam, dönthető is, persze nem 360 fokban, vagyis a fel-le mozgatás mellett minimálisan előre is dönthetjük.

 

A keret nem csak a dizájnt szolgálja, funkciója még, hogy a kábelek itt futnak, tehát könnyedén elrejthetjük őket. És a hangrendszer is itt kapott helyet, amely 12 egységből áll és 120 W-os. A készülék nagy kontrasztaránnyal rendelkezik, ezáltal a színek sokkal mélyebbek, tisztábbak.

 

 

És hogyan érik el, hogy UHD felbontást kapjanak a tartalmak? A Samsung saját konvertáló motorja felel azért, hogy feljavítsa a tartalmakat, legyen szó SD, HD vagy full HD minőségről.

 

Egy igazi, nagy áttörés még, hogy a One Connect Boxnak köszönhetően a különféle szoftveres és hardveres újítások egy eszköz segítségével átültethetők. Ezáltal a modellek képesek lesznek alkalmazkodni a jelenleg még formálódó UHD szabványokhoz.

 

Természetesen a Smart Hub 2.0 és Smart Interakció is a felhasználók kényelmét szolgálja, de hát 10 millió forintért – ugyanis ennyibe kerül a készülék – ezek el is várhatók.

 

Van Gogh képek 3D-ben

 

A fő hangsúly azonnban mégiscsak arra helyeződött, hogy Vincent Van Gogh digitálisan felújított képeinek egy része 3D-ben is megtekinthető Samsung TV-ken egészen november 30-ig. A művész ugyanis több vázlatot is készített alkotásaiból, így végigkövethető az alkotás folyamata.

 

Egy tárlatvezetésen is részt vettünk, ahol mi magunk is láthattuk Van Gogh álmait 3D-ben. Ezután pedig számos művet UHD felbontásban is megcsodálhattunk a vadonatúj S9-en.

 

 

 

Ötvös Edina, a kiállítás igazgatója néhány mondatban összefoglalta a tárlat tartalmát:

 

„A művész levelei alapján rekonstruált világ – a digitális eljárásnak köszönhetően – élő színekben tárul a nagyközönség elé. A kiállításban szerepet játszó Samsung Smart TV-k olyan új dimenziókba emelik a festményeket, amelyek révén egyedülálló és lenyűgöző részletek bontakoznak ki a közönség szeme előtt.

 

Ennyi Van Gogh képet egy helyen még sohasem tekinthetett meg a közönség, így az esemény többek között az idei „Múzeumok Éjszakája” egyik legnagyobb látványosságának számít majd, ahol június 22-én sajátos meglepetések is várják az idelátogatókat.”