A Google többet tud rólad, mint az állam

forrás: Prím Online, 2013. június 17. 10:30

A világhírű Economist szerint az internetes magánvállalatok valójában sokkal többet tudnak rólunk, mint az állam. A Google az összes levelünket elolvassa, feljegyezheti kivel telefonáltunk, és azt is, hogy éppen hol tartózkodunk. A Facebook sem különb, és ez csak a jéghegy csúcsa.

 

Tudja, mivel bombázzon

 

A felhasználók nap, mint nap szembesül vele, hogy olyan hirdetésekkel találkozik a neten, amilyen témák érdeklik. Ez nem véletlen. Az Economist szerint ugyanis a Google a Gmailes levelezésünk teljes tartalmát átolvassa, azért, hogy minél célzottabb hirdetéseket jeleníthessen meg számunkra – írja a szakkatalogus.hu.

 

Olyan kulcsszavakatat vadászik leveleinkben, amely alapján megtudhatja, mi érdekel minket, és ennek alapján rakja elénk a hirdetéseket: mindegy, éppen hol böngészünk a neten. A Microsoft, a Yahoo és a legtöbb nagy szolgáltató többé-kevésbé hasonlóan jár el, így, ha más szolgáltatót választunk, nem kerülhetjük el a "figyelést".

 

Egy példát is említ a neves folyóirat. Éppen grillpartit szervezünk. Felkészüléshez pedig megnézünk egy videót a YouTube-on a grillkészítésről, majd elküldjük a barátainknak a meghívót. Ezek után ne legyünk meglepve, hogyha az interneten grillezéssel kapcsolatos reklámok bukkannak majd fel.

 

A Nagy Testvér figyel minket

A Google a mi személyes információinkat használja fel, hogy más cégek fogyasztóivá váljunk. Vajon mit tennénk, ha a postás felbontaná a leveleinket és elolvasná azokat? Majd a leveleink alapján, személyre szóló szórólapokkal tömné tele a postaládánkat. Nem lennénk felháborodva?

 

Egy közvélemény kutatás szerint a Gmailt használók 71%-a nem volt tisztában azzal, hogy a cég átolvassa a levelezésüket és 88%-uk szerint ennek azonnal véget kell vetni.

 

De mindez csak a jéghegy csúcsa. A Google adatvédelmi irányelvei között elolvashatjuk, hogy a cég gyűjtheti a telefonhívásaink adatait, hogy kit és mikor hívtunk, és mindezt tárolja is. Azt is rögzíti, hogy mikor és milyen weboldalakat nézünk meg, és ha a Google helyérzékelő szolgáltatásait is igénybe vesszük, akkor azt is tudja és tárolja, hogy mikor és hol tartózkodunk.

 

A Facebook sem különb

 

 

Természetesen a másik internetes óriás a Facebook sem marad el az adatgyűjtésben a Google mögött. Önkéntesen adjuk meg személyes infomációink döntő hányadát, teljes kapcsolati hálónkat, és azt, hogy mi érdekel bennünket. De a Facebook a saját területein kívül is figyel ránk.

 

A Technology Review-ban megjelent cikk szerint a Like-gombon keresztül a Facebook követni tudja mely cikkek, zenék tetszenek nekünk. Sőt, tavaly ősz óta már nincs szükség Like gombra sem. A Facebook már képes arra, hogy kövesse online tevékenységünket és adatokat gyűjtsön rólunk, a határain túl is. Természetesen a cél itt is a hirdetők minél pontosabb kiszolgálása, a személyes adataink felhasználásával.

 

Mindent tudnak rólunk

 

A DailyMail idézi Eric Schmidtet, a Google volt vezérigazgatóját: ”Tudjuk hol jártál, és azt is, hol vagy most, mindezt a te engedélyeddel. És többé-kevésbé azt is tudjuk, min gondolkodsz”.

 

Egyre inkább törekszünk a biztonságos netezésre, adatinkat foggal-körömmel próbáljuk megvédeni, azonban mégis, miközben nem is gondolunk rá, adataink mások "kezébe" kerülnek. Furcsa belegondolni abba, a Google és a Facebook sokkal többet tud rólunk, mint amit a legkeményebb diktatúrák hírszerzései valaha is tudtak az állampolgáraikról.